DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Prigodnom svečanošću zatvorena prva crnogorska Ljetnja škola startapa

Svečano zatvaranje Ljetnje škole startapa, koja je organizovana pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore, Ministarstva nauke i Instituta Konfucije, organizovano je večeras na terasi novog multimedijalnog prostora 201 u Podgorici.

Ana Jovanović iz rukovodstva Montenegrin Summer Startup School 2019, zahvalila se partnerima projekta na saradnji, i učesnicima poželjela još mnogo uspjeha u daljem radu.

-Sav trud koji smo ulagali oko pripreme i realizacije ovog projekta rezultirao je kreativnim idejama talentovanih studenata, koje smo spremni da podržimo – kazala je Jovanović.

Rukovoditeljka projekta Montenegrin Summer Startup School, doc. dr Milena Đukanović, istakla je da se nada da će održavanje ove škole postati tradicionalno.

-Ova ljetnja škola je sponzorisana od strane Ministarstva nauke i Univerziteta Crne Gore, a mi se nadamo da će postati tradicija. Ideja je bila da napravimo malu grupu studenata sa kojima ćemo aktivno raditi na idejama, u čemu su nam pomogli mentori sa crnogorske startap scene. Studenti su predstavili svoja kreativna i interesantna rješenja, koja su juče nagradili partneri iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a večeras će predstavnici Telenor fondacije takođe dodijeliti nagrade polaznicima Ljetnje škole – rekla je Đukanović.

Kao najbolja startap ideja predstavljena u okviru Ljetnje škole startapa, ocijenjena je ,,Wineroom” koju su osmislile studentiknja Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Glorija Vukićević, i studentkinja Politehnike na Univerzitetu Donja Gorica Teodora Jašović. Njihova ideja zasnivala se na kreiranju onlajn platforme na kojoj će biti objedinjene vinarije u Crnoj Gori i regionu sa svojom ponudom, lokacijom, gdje će korisnici moći na jednostavan način, onlajn zakazivanjem, da zakažu posjetu vinariji.

Drugo mjesto pripalo je studentkinji Metalurško- tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Aleksandri Gezović i studentu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Marku Vučuroviću, koji su osmislili ideju ,,Udahni terapiju”. Njihova zamisao bila je da kreiraju web sajt na kojem bi spajali pacijente sa licenciranim psiholozima iz zemlje i regiona, koji bi pružali pomoć pacijentima putem komunikacije preko poziva, glasovnih poruka, video poziva ili tekstualnih poruka.

Treće mjesto osvojili su studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Luka Manojlović, Boris Jovanović i Nikola Milić, kao i studentkinja Politehnike Univerziteta Donja Gorica Tamara Pejović i studentkinja Novinarstva na Fakultetu političkih nauka Andrea Čvorović, koji su predstavili svoju biznis ideju o kreiranju pametne vaze ,,Orchist”.

Nagrade polaznicima uručili su predstavnici Telenor fondacije.

Na svečanosti je emitovan i film ,, Abstract: The Art of Design”.

Sedmodnevna Ljetnja škola startapa, Montenegrin Summer Startup School 2019, organizovana je po prvi put u Crnoj Gori, kroz interaktivna predavanja i kreativne radionice u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, u okviru kojih su najbolji studenti dobili priliku da saznaju više o startapu.

 

D. Markuš
Foto: B. Šekularac