Porto Novi
PREPORUKA SPORT

HELSINGBORG: Stonoteniseri ekipno osvojili bronzu, prvu u istoriji crnogorskog paraolimpizma

Foto: POK

Crna Gora je osvojila bronzanu medalju u ekipnom dijelu EP u Helsingborgu, saopšteno je iz Paraolimpijskog saveza Crne Gore.

Crnogorski tim, u sastavu Filip Radović, Luka Bakić i Dejan Bašanović, poražen je u polufinalnom meču od aktuelnog svjetskog šampiona Poljske 2:0, ali je ranije osigurao diobu trećeg mjesta.

Zvanični evropski i svjetski prvak u ekipnoj konkurenciji poveo je trijumfom dubla Patrik Čojnovski i Igor Mištal protiv Filipa Radovića i Luke Bakića 3:0 (11:8, 11:9 i 11:2).

Sve dileme oko plasmana u finale riješio je Igor Mistal, koji je savladao Dejana Bašanovića 3:0 (11:1, 11:4 I 11:1).

Trener reprezentacije Nikolae Lupulesku istakao je da dobrim radom i odličnim igračima ostvaren je veliki uspjeh.
– Hvala Paraolimpijskom komitetu na pruženim uslovima na EP. Prvi cilj je ostvaren, ostaje nastavak borbe za Paraolimpijske igre u Tokiju. Radovića čekaju još dva završna turnira u Finskoj i Holandiji, ukoliko ih dobro odradi, već je kvalifikovan u Tokio. Bakiću ostaje završni turnir da pokuša da se domogne Igara u Tokiju. Uz dobre pripreme vjerujem da mogu obojica do Tokija – kazao je Lupulesku.

Bašanović je rekao da je čast biti u ekipi ,,pored trofejnog Radovića, koji je još jednom dokazao da je veliki igrač i svijetla budućnost crnogorskog stonog tenisa i Luke Bakića.” Oni koji će zajedno u narednom periodu predstavljati Crnu Goru pojedinačno i ekipno.
– Uspjeh je i kompletnog paraolimpijskog pokreta Crne Gore, gdje smo prvi put osvojili medalju u ekipnom dijelu. Nadam se da će ih biti još – smatra Bašanović.

Crnogorska ekspedicija nastup u Helsingborgu završila je sa dvije medalje, nakon što je Radović osvojio srebrnu, treću na evropskim prvenstvima u karijeri.

On je na prethodna dva šampionata, u Vejlu 2015. i Laškom dvije godine kasnije, bio bronzani.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić kazao je da je ponosan na sve ono što su crnogorski stonoteniseri napravili u Helsingborgu.

– Radović je još jednom pokazao svoju briljantnost i izuzetnost, sve ono što ga čini jednim od najboljih igrača u klasi S10 na svijetu. U ekipnom dijelu napravili smo još jedan istorijski momenat crnogorskog paraolimpijskog sporta. Osvojena je prva ekipna medalja na velikim takmičenjima. Radović, Bakić I Bašanović pokazali su kako se bori za crnogorsku zastavu, kako se pomaže i da se samo timskim radom može napraviti rezultat – rekao je Tomić.

On je istakao da to nije uspjeh samo POK, već crnogorskog stonog tenisa, crnogorskog sporta i Crne Gore.

– Veliko hvala stručnom timu na čelu sa trenerom Nikolajem Lupuleskuom – kazao je Tomić.

Šampionat Evrope okupio je 296 takmičara iz 35 država Evrope.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović čestitao je stonoteniserima Filipu Radoviću, Dejanu Bašanoviću i Luki Bakiću kao i stručnom štabu i rukovodstvu Paraolimpijskog komiteta osvajanje bronzane medalje u ekipnoj konkurenciji na Evropskom seniorskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom.
– Dragi naši paraolimpijci, ponovo ste nas sve učinili ponosnim. Nakon Filipovog srebrnog odličja u pojedinačnoj konkurenciji, obradovali ste nas i bronzanom medaljom u ekipnoj konkurenciji, prvoj u istoriji crnogorskog paraolimpizma, čime ste iznova dokazali naš potencijal u ovom sportu. Država će nastaviti da snažno podržava razvoj paraolimpijskog sporta koji smo još od formiranja Ministarstva sporta i mladih svrstali visoko u našoj agendi – istakao je Janović.