Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Nagrada Milan Mladenović 2019 pripala ,,Artan Lili” sa pjesmom D.E.P.R.A.

Foto: Zaduzbina Milana Mladenovica

Dobitnik prve Nagrade Milan Mladenović 2019, koju dodjeljuje Zadužbina Milana Mladenovića, je Artan Lili (Srbija) sa pjesmom D.E.P.R.A, odluka je žirija u sastavu Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.
– Opet nas je ujedinio sve ovdje na jednom mjestu i mislim da zaslužuje aplauz od nas. Ova nagrada je velika čast i velika odgovornost – kazao je Bojan Slačala.

Zoran Kostić Cane dodao je potom:
– Neka živi muzika! Mislim da bi se i Milanu ovo sve dopalo.
Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2.000 EUR.
– Nije bilo lako, ali drago mi je da sam imao tu ,,muku”. Bilo je dosta izvođača koji su autentični. Bilo je zadovoljstvo i čast biti u žiriju i velika je stvar što imamo ovakvu nagradu, velika stvar da se to ime pominje, da se ne zaboravi, da se ne zaboravi ta muzika – istakao je Vasil Hadžimanov.
Žikić je, takođe, dodao da je zadovoljstvo biti dio žirija i da dobitnici pokazuju da ova nagrada ima smisao.
– Beogradski sastav ,,Artan Lili” svojom kompozicijom „D.E.P.R.A.“ zadovoljio je sve kriterijume koje muzičko djelo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su ,,Artan Lili” i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od 126 djela od kojih nijedno nije bilo za potcjenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtjevne i zahvalne publike – pročitao je Žikić obrazloženje žirija.
U konkurenciji su bili još Bohemija (Srbija) sa numerom ,,O ljubavi”, Bonaster (Hrvatska) sa pjesmom ,,Dobar zvuk”, Buč Kesidi (Srbija) sa numerom ,,Đuskanje ne pomaže”, Cosmo Daivat (Slovenija) sa pjesmom ,,Snov mojih sanj”, EJO/Ethno Jazz Orchestra (Srbija) sa ,,Deset dana”, Emina Bajtarević (Bosna i Hercegovina) sa ,,Discommunication”, Hristina (Srbija) sa ,,Kazaljke”, Igor Božanić (Bosna i Hercegovina) sa ,,Snijeg”, Lakiko (Bosna i Hercegovina) sa ,,Bol”, Valentino Bošković (Hrvatska) sa ,,Adio, trafikonte” i 3 mačke 100 godina (Srbija) sa ,,Dole”.

Foto: Zaduzbina Milana Mladenovica

– Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko djelo od izuzetnog značaja nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrijednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Svrha Nagrade je da ih podrži u odnosu prema umjetnosti kakav je njegovao Milan Mladenović, a koji podrazumijeva stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, neublažavajući nijedan element plemenitosti svog umjetničkog i ljudskog koncepta, uspio da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti itekako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmjerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta – kazao je ranije Aleksandar Žikić, član žirija za dodjelu Nagrade Milan Mladenović 2019.
Voditeljka programa u Narodnoj biblioteci Srbije bila je Hristina Popović.
Na prvi konkurs za ovu nagradu bilo je prijavljeno 126 muzičkih djela, iz svih država bivše Jugoslavije. Nagrada će se dodjeljivati svake godine na dan Mladenovićevog rođenja, 21. septembra, za muzičko djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti.
B.R.