Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PROMOCIJA CRNE GORE U SVIJETU: Miloš Karadaglić preporučuje pet najljepših mjesta u zemlji

Foto: Decca

Crnogorski gitarista u tekstu ,,Miloš Karadaglić: Gdje pronaći prirodnu ljepotu u Crnoj Gori”, časopisa posvećenog u potpunosti putovanjima ,,Wanderlust”, predlaže pet omiljenih mjesta, od Durmitora do Duklje. Po njemu, to su najljepša i najinspirativnija mjesta u domovini Crnoj Gori.

Tekst je objavljen juče, a Karadaglić ga je na službenoj Facebook stranici podijelio prije pet sati i već ima 21 podjelu, 141 lajk i 12 izuzetno pozitivnih komentara.

Foto: Shutterstock

Durmitor

Na primorju je uvijek gužva, posebno ljeti, pa za mir i prirodnu ljepotu, uvijek idem ka sjeveru i planinama.

Crnogorske planine izazivaju strahopoštovanje. Durmitor je izuzetno lijep i Crno jezero uvijek me podsjeća na to koliko bi trebalo da budemo zahvalni prirodi. Veličanstveno je.

Postoje još mnoga mala jezera oko Durmitora, svako nevjerovatno na svoj način i vrijedno istraživanja. Šetnja od jednog do drugog po sunčanom danu jedna je od mojih omiljenih stvari.

Obavezno probajte domaća jela. ,,Teška” su, ali ukusna. Kačamak je naša verzija palente. To je kao velika gojazna sestra palente, zapravo. Ukusan je.

Foto: Shutterstock

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je ogromno, a nalazi se samo 20 kilometara od glavnog grada Podgorice. Podgorica je za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovana 68 puta, tako da, nažalost, nije tu ostalo ništa od istorijskog interesa. Ipak, priroda koja okružuje ovaj grad to u potpunosti nadoknađuje.

Porodica i ja često odemo automobilom do Rijeke Crnojevića na ručak. Uvijek završimo u ,,Posljednjoj Luki”, jednostavnom restoranu sa divnom terasom. Jezerska riba je nevjerovatna. I pržena. Samo kažem.

Na Rijeci, predlažem iznajmljivanje čuna (čamac) i plovidbu rijekom. Prekrivena je lotosom i polako se proširuje kao jezeru. Planinski vrhovi koji se pomaljaju iz vode oko svakog zavoja rijeke izgledaju kao da su sa Tarnerove slike. Nikada mi ne dosadi ovaj pogled. Senzacionalan je.

Foto: Shutterstock

Rose

Bokokotorski zaliv i smješten među zidinama Kotor već su veoma poznati. Kao što su Perast i dva mala obližnja ostrva sa crkavama. S pravom.

Međutim, kao neotkriveni i potcijenjeni dragulj zaliva je seoce po imenu Rose. To je mirno mjesto sa nekoliko vila, koje su nekada pripadale uticajnim porodicama u doba Mletaka.

Za mene, ovaj gradić posjeduje nešto posebno. Ne posjećuje ga toliko turista kao Perast. Pogled na zaliv je prelijep i izuzetno je mirno. Najbolje je do Rosa doći brodom. Putevi su loši, ali je riba dobra.

Foto: Shutterstock

Lovćen i Cetinje

Cetinje je stara prijestonica Crne Gore. Smještena je među impresivne planine (sve je impresivno u Crnoj Gori) i veoma je šarmantno. Kada je sunčan dan, svi mještani su vani na trgu, šetaju, razgovaraju i piju kafu.

Ljudi ovdje su vrlo elegantni i sve je nenametljivo. Jednom sam prijatelja poveo u kraljevsku palatu i kada je stao ispred nje, rekao mi je: ,,Gdje je to? Ovo izgleda kao lijepa velika kuća…” Tako je bilo tada.

Nedaleko ćete pronaći odmaralište Ivanova korita, prirodne rezervate, planinu Lovćen (crnogorski Olimp) i seoce Njeguše. Njeguši su jedno od najautentičnijih sela u zemlji i šetajući ulicama imaćete osjećaj kao da ste u nekom drugom vremenu.

Selo je poznato i po dimljenom pršutu koji se suši na vazduhu i čuva u ulju. U jednom japanskom časopisu pisalo je da su pršut i lokalni sir, pripremljen na isti način, neprikladni za prehranu. Lično, ne mogu živjeti bez tog pršuta i sira. Japanci veoma griješe u vezi s ovim.

Foto: Shutterstock

Duklja

Doklea (Duklja) je bilo rimsko ime za glavni grad, Podgoricu. Ove ruševine nekada su predstavljale glavni grad nakon administrativne podjele Rimskog carstva.

Danas nije ostalo mnogo, samo kamenje, nema amfiteatara niti ičeg luksuznog – ali ima atmosferu. UNESCO razmatra da ga stavi na listu svjetske baštine, zbog kulturnog značaja.

Ruševine su udaljene samo nekoliko kilometara od Podgorice, tako da nakon šetnje među drevnim ostacima, osjetićete i planine koje okružuju grad.

Ova kombinacija za mene je itekako vrlo posebna. Uvijek pomislim na to koliko je vjekova prošlo i uticaja koji su imali na nas, kako bi od naše zemlje napravili ono što je danas.

B.R.