DRUŠTVO SLAJDER

BJELOPOLJKA ELMA HOT- DERVIĆ NA DOKTORSKIM STUDIJAMA U BEČU: Istražuje razvoj bolesti kod žena i muškaraca

Bjelopoljka Elma Hot Dervić primjer je kako se uz talenat, znanje i trud može doći do željenog cilja. Ona je na doktorskim studijama na Medicinskom Univerzitetu u Beču gdje istraživanja bazira na medicinskim podacima, kako se bolesti razvijaju, odnosno kako se razvoj bolesti razlikuje kod žena i muškaraca.

Elma je, takođe, zaposlena na tom fakultetu. Mimo toga, njena interesovanja su raznolika. Zajedno sa suprugom Alijom predaje na jednom institutu u Beču na ljetnjoj školi – Prototyping in IoT – Creative Engineering. Dio je organizacionog tima TEDx TU Wien, posjećuje redovno ,,meetup-ove žena u data sciencu u Beču“, a pokušava i da se bavi humanitarnim radom u Crnoj Gori. U razgovoru za MNE magazin ispričala je da se nada da će biti prilike da se aktivnije uključi u dešavanja u Crnoj Gori.

Odlazak

-Moj put od Crne Gore do Beča nije uobičajen put studenta. Ja sam u Beč došla zbog startap projekta koji smo pokrenuli moj suprug i ja 2016-te godine. Tokom tog uzbudljivog putovanja stvaranja nečeg novog sam shvatila da me startap udaljava od moje prve ljubavi – nauke. I tada sam odlučila da promijenim smjer i upišem doktorske studije – priča Elma.

Prije ove velike odluke, pojašnjava ona, zahvaljujući stipendiji Austrije za studente u Crnoj Gori dobila je priliku da vidi kako izgleda život istraživača na Tehničkom fakultetu u Beču. S obzirom da je, kako kaže, taj sistem oduševio odlučila je da se prijavi za poziciju na Medicinskom Univerzitetu u Beču.

-Na moju veliku sreću, dobila sam posao na projektu na Medicinskom Univerzitetu i tada sam počela i doktorske studije. U Austriji uglavnom doktorske studije idu paralelno s poslom na fakultetu. Dakle, morate imati naučni projekat koji ima budžet da pokrije vaša istraživanja za doktorske – precizirala je naša sagovornica.

Bavi se naukom o podacima u medicini. Kaže da zahvaljujući svojoj istraživačkoj grupi iz centara CeMSIIS (Center for Medical Statistics, Informatics and Intelligent Systems) i Complexity Science Hub Vienna ima odlične uslove za rad.

– S obzirom da radimo sa jako osjetljivim podacima moramo biti posebno oprezni kod dijeljenja rezultata i podataka. Ali svakako rad na stvarnim podacima iz tako važne oblasti kao što je medicina je vrlo inspirativan.

Kada ljudima objašnjavam da nijesam doktor medicine obično kažem da sam u medicini, ali da radim s brojevima kako bih razumjela bolesti i pomogla doktorima medicine – rekla je ona.

Naučni podaci

Elma je završila Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, smjer Elektronika, Telekomunikacije, Računari. U toku magistarskih studija, prisjeća se ona, dobila je priliku da radi u Centru izvrsnosti BIO-ICT zahvaljujući svojoj profesorici i mentoru Vesni Popović- Bugarin. Tada je i počela da se interesuje za oblast naučnih podataka, mašinsko učenje, vještačku inteligenciju.

– I od tada ta oblast ne prestaje da me fascinira i motiviše da svako jutro žurno idem na fakultet nasmijana i spremna za nove izazove – kaže ona.

Istakla je da je prvi put za nauku o podacima čula na osnovim studijama na ETF-u u Podgorici. Pravi rad u toj oblasti je počeo u toku njenih magistarskih studija i rada u Centru izvrsnosti.

– Oduvijek sam voljela projekte koji imaju uticaj – impact- tako da su mi doktorske u oblasti medicine došle kao rješenje mog traganja za nečim što je uticajno, a koristi znanja koja sam već stekla- istakla je Elma.

Ona je, odgovarajući na pitanje postoji li nešto što je oduševilo na fakultetu i je li joj se nešto nije dopalo, rekla da je oduševljena ljudima sa kojima radi.

-To je ostavilo na mene najveći utisak, znanja i iskustva koje imaju i koje nesebično dijele. Znate kako kažu: ,,Ako ste najpametniji u prostoriji, pozovite pametnije ili promijenite prostoriju”. Ja sam baš na pravom mjestu – kaže ona, uz osmijeh.

Priznaje da je nije oduševio način na koji su organizovani predmeti na doktorskim studijama, iako se to smatra sporednom stvari.

– Rekla bih da se tome nije posvetilo dovoljno pažnje i da je uvijek najveći fokus na vašem radu i istraživanjima. Ali kako sam došla iz Crne Gore gdje sam završila gimnaziju i elektrotehniku nekako sam navikla da pored stvari koje me najviše zanimaju učim i nešto dodatno-navodi naša sagovornica.

Beč

U Beču joj se dopada sve, osim to što nije bliže njenoj porodici i rodnom gradu. Ne voli da generalizuje tako da nema neki utisak generalan o tamošnjem narodu. Kao i kod nas, kaže ona, ima divnih i manje divnih ljudi.

-Ali bih svakao istakla preciznost i korektnost kao osobine koje krase ljude ovdje – rekla je ona.

Prednost Beča, prema njenim riječima, je i to što u njemu žive ljudi iz svih djelova svijeta.

-U metrou ćete u toku jedne kraće vožnje čuti bar pet različitih jezika, od kojih je jedan sigurno naš (nazovite ga kako god, mi ga ovdje zovemo naš) – kaže ona, uz osmijeh.

Ponosna je na brojne svoje uspjehe, a najviše na to što je došla iz prosječne porodice iz malog Bijelog Polja do doktorskih studija iz tako važne oblasti u Beču i što su startap projektom BeeAnd.me njen suprug Alija i ona pokazali da se od ničega nešto može napraviti.

Komentarišući, s druge strane, svoje planove, kaže da je teško danas planirati, jer se stvari brzo mijenjaju. Pokušava da ima samo okvirne planove kojih se ne drži previše čvrsto.

– Pustim život da me vodi dok ja u svakom polju dajem najbolju verziju sebe – navela je ona.

Rođena Bjelopoljka za kraj našeg razgovora priča da je odrasla u Gornjoj Mahali, što je u mnogome uticalo na nju i oblikovalo je. Iako zamjera mnoge stvari tom gradu, tromosti mladih, kad god joj zafali motivacije dođe, napuni baterije i spremna je onda za nove pobjede.

-Budi čovjek. To je moj moto kroz život – kazala je Elma.

N.Đ.