MAGAZIN PREPORUKA

DR BRANIMIR NESTOROVIĆ: Društvo djeci su druga djeca, ne bake i djedovi

Foto: Printscreen/ Youtube

Profesor Branimir Nestorović, pedijatar u Univerzitetskoj bolnici Tiršova, alergolog i pulmolog, kazao je da djeca imaju samo jednu obavezu u životu, a to je da se igraju. Oni treba neprestano da skaču, da se igraju i da trče. Nema veze što će se ponekad i povrijediti, dodaje doktor, mozak se razvija stimulacijom, a najveća stimulacija je igra.

-Ono što svi roditelji treba da znaju jeste da dijete, negdje u uzrastu od pete do šeste godine, postaje socijalno biće. To je važno zato što roditelji često biraju pogrešne sportove za djecu, pa tako mališane u uzrastu od tri ili četiri godine upisuju na fudbal. To je besmisleno. Dijete do 5 godina je sebično, živi u svom svijetu. Ni njihovi drugovi nemaju prema njima taj osjećaj prijateljstva koji će imati kasnije. Prema tome, kolektivni sportovi nijesu za malu djecu, ispod šeste godine – kaže Nestorović.

On objašnjava da ako roditelji pošalju djecu u tom uzrastu na kolektivni sport, mogu da očekuju da će da uzme loptu i da ide od gola do gola jer ne umije da igra timski u tom uzrastu. Tek sa šest godina oni treba da budu uključeni u kolektivne sportove i razviće interakciju. I naravno da će ta interakcija biti mnogo bolja ako je dijete provodilo vrijeme sa drugom djecom, dodaje on.

-Dešava se da mi majka dovede dijete na pregled i da dođe sa svojom majkom, djetetovom bakom. Pa onda ta baka vodi glavnu riječ. Ja njoj onda kažem: Vi možete da referišete svoju ćerku kad je tu pošto ste vi nju rodili i znate o njoj sve, a ovo dijete je rodila druga žena i ona je ta koja treba da priča o djetetu, a ne baba – kaže Nestorović.

Psihologija poručuje da je jedino pravo učenje kroz motoričku aktivnost. Što više motoričke i fizičke aktivnosti, više će se razvijati intelekt.

-Dakle, ne ono sjedenje u kući i bjesomučno čitanje knjiga po čitav dan. Naravno da i to treba i da je i to veoma korisno, ali mozak predškolskog djeteta se prvenstveno razvija kroz pravu igru. Razumije se da ovdje ne mislim na video-igre. Izučavano je kako se razvija i kako izgleda mozak djeteta koje provodi puno vremena igrajući video-igre. To je jedna redukovana moždana aktivnost, razvija se samo taj vizuelni korteks gdje dolaze vizuelni stimulusi i taj motorni korteks. Ništa drugo se ne razvija. Dijete koje se igra s drugarima smišljajući razne igre i priče angažuje različite djelove mozga i to je ono što je njima zapravo potrebno. Dakle, djecu treba voditi u vrtiće, igraonice, mogu da odigraju poneku igricu, ali s tim ne treba nikako pretjerivati – kaže dr Nestorović.

On preporučuje da dijete predškolskog uzrasta je individua za sebe i idealno je da trči i vozi bicikl. I plivanje. To je jedan od najkorisnijih sportova jer opterećuje ravnomjerno sve grupe mišića, a istovremeno se uči i disanje. To je najbolji aerobni napor.

-Fizička aktivnost je najbolja prevencija svake bolesti, to treba da znate. Šetnja je blagotvorna za sve vrste bolesti. A što se tiče zdravog djetinjstva, ne postoji baš neki recept. Zdravo djetinjstvo je ono koje je najvećim dijelom u igri, interakciji sa drugom djecom i roditeljima i još jedan važan element je – kvalitetna ishrana – poručio je on.

 

Izvor: Still.rs