PREPORUKA SPORT

MUNDOBASKET 2019: Crna Gora pobijedila Japan

Košarkaši Crne Gore završili su premijerni nastup na smotri najboljih selekcija planete – izabranici Zvezdana Mitrovića su na oproštaju od Mundobasketa savladali Japan 80:65.

Iako konačni plasman neće zadovoljiti apetite navijača, ostaće upisano da su “crveni” u Kini, u debitantskom učešću, stigli od prve pobjede na Svjetskim šampionatima.

Uprkos oscilacijama i periodima nepovezane igre, Crna Gora je bez većih poteškoća slomila otpor Japanaca.

Prva četvrtina protekla je u dominaciji naših igrača i činilo se da će daleko prije kraja biti poznat pobjednik duela u Donhuanu.

Ipak, situacija se ubrzo promijenila. Nošeni vrlo raspoloženim Jutom Vatanabeom, “samuraji” su se potpuno vratili u meč i bili u egalu do finiša trećeg perioda.

Crna Gora je pravim pristupom u preostalom dijelu susreta uspješno odradila posao i proslavila pobjedu, nakon niza od četiri poraza.

Tok utakmice:

Trojka Ivanovića za +19 (78:59), još dva minuta do kraja meča.

Nakratko su zaprijetili Japanci, ali trojkom Dubljevića stvari opet dolaze na svoje mjesto – 73:59.

Poslije koša Radonića iz odbojke Crna Gora je na maksimalnih 15 poena prednosti (70:55).

Treća četvrtina – 61:51, opet je par kvalitetnih minuta igre bilo dovoljno Crnogorcima da pobjegnu rivalu. Uoči posljednje dionice naši imaju +10 i hitaju ka istorijskoj pobjedi. Vučević je na 13, Bjelica na 10 poena. Na drugoj stani 28 pogodaka Vatanabea.

Ne dopuštaju preokret “crveni”, poeni Ivanovića, pa Vučevića za 54:49.

Neriješeno je, 45:45 nakon zakucavanja furioznog Vatanabea. Član Memfisa dao je čak 26 poena.

Nezadrživi Vatanabe ponovo dovodi Japan na korak od preokreta, dok se naši ispucavaju za tri poena (3/17). Zanimljivo, Japan i dalje bez pogođenog šuta van linije 6.75m, imali su sedam pokušaja.

Poluvrijeme – 40:33, tek u samom finišu druge četvrtine naš nacionalni tim je djelovao kompaktno i to se odmah odrazilo na rezultat. Sa Popovićem, Bjelicom i Vučevićem u petorci igra Crne Gore izgleda najbolje. Vučević je ostao na devet poena iz uvodnog perioda, ali nije igrao puno u nastavku. Bjelica je stigao do osam, Popović je dodao šest poena. Nidam je imao par grešaka, ali daje doprinos sa pet poena i šest asistencija.

Naši su potpuno stali u napadu, ređaju se loša rješenja i poslije tehničke greške selektoru Mitroviću, Crnogorci sada imaju samo poen viška (32:31). Skoro šest minuta bilo je potrebno “crvenima” da u drugom kvartalu daju koš iz igre, to je učinio Bjelica.

Serijom 8:0 za tri i po minuta igre u drugom kvartalu, Japanci su prišli na koš zaostatka (26:24). Blista Vatanabe sa 14 pogodaka. Tajm-aut Mitrovića.

Prva četvrtina – 26:16, sigurna prednost crnogorske reprezentacije nakon uvodnih deset minuta igre. Vučević najefikasniji sa devet poena, pogodio je i jednu od ukupno tri trojke našeg nacionalnog tima. Raduje i defanziva, čak šest blokada naše selekcije…

Poslije trojke Suada Šehovića dolazimo do dvocifrenog viška – 20:10. Prije toga smo vidjeli i jednu strahovitu rampu Radončića.

Hulio Lamas selektor Japana zove tajm-aut. Crna Gora ima +9 (15:6) i djeluje raspoloženo za igru. Šest poena Vučevića, pet Nidama.

Poslije tri minuta igre vodimo 11:6. Japan je pogodio prva dva šuta na utakmici, nakon čega je uslijedila serija “crvenih” od 9:0. Četiri različita strijelca, obećavajući početak.

Crna Gora posljednji duel na šampionatu započinje sa Nidamom, Popovićem, Radončićem, Bjelicom i Vučevićem.

Premijerni nastup na šampionatu svijeta naš tim završiće utakmicom sa azijskom selekcijom u kojoj će pokušati da upiše prvi trijumf.

Obje selekcije imaju po četiri poraza u dosadašnjem dijelu prvenstva.