SLAJDER SPORT

MLADI TENISER PETAR JOVANOVIĆ: Bez pritiska niže uspjehe, savladao i reprezentativca Velike Britanije

Mladi teniser Petar Jovanović, crnogorski reprezentativac, već na svojoj polici broji više od 30 pehara, medalja i raznih priznanja. Iako ima razloga za slavu, utisak je da se šesnaestogodišnjak ne obazire previše na to, nego samouvjereno i čvrsto korača ka narednim izazovima, očito na putu da priredi iznenađenja, ne samo crnogorskoj, već i svjetskoj javnosti, kao što je to činio i do sada.

Tiha voda brijeg roni. Takav smo utisak stekli o Petru, nakon razgovora sa njim. Ugovorili smo susret prije treninga. Kada smo, između ostalog, počeli da govorimo o impresivnim rezultatima koje je ostvario na terenu, njegova reakcija bila je pretočena u blagi, iskreni, osmjeh.

-Hvala – uslijedio je kratak komentar.

Turniri

Petar može svima da održi lekciju kako čovjek treba da uživa u onome čime se bavi. Bez ikakvog pritiska, daje sve od sebe na terenu, pa šta god bude, a, do sada, postizao je itekako sjajne rezultate koji su zabilježeni i mimo granica naše zemlje. Osvajač je više nacionalnih turnira, bio je državni prvak Crne Gore u kategoriji do 12 godina. Za reprezentaciju Crne Gore (kategorije do 12, 14 i 16 godina)  nastupa od  2015. godine. Kada je riječ o međunarodnim turnirima nastupao je od 2015. do 2018. godine na međunarodnim TennisEurope turnirima (evropske države, uz povremeno učešće: USA, Kine, Australije, Brazila, Argentine…) gdje je ostvario zapažene rezultate: pobjednik je dva turnira u singlu (Bar, Bitola) i tri u dublu (Bar, Čačak, Bitola).  Od odigranih 111 singl mečeva Petar ima 74 pobjede, a u kategoriji do 14 godina, među nekoliko hiljada takmičara, Petrov najbolji rang na Tennis Europe je 41. mjesto. Ove godine je uspješno nastavio takmičenja na ITF juniors turnirima na kojima pravo učešća imaju svi takmičari svijeta do 18 godina (ITF Juniors WorldTennis Tour). Od mladih crnogorskih tenisera, Petar trenutno ima najbolji rang na ITF Juniors rang listi do 18 godina, na kojoj zauzima 613.mjesto, a od janura će biti na 400. poziciji. Od 21 odigranih mečeva u singlu ostvario je 15 pobjeda. Pobjednik je jednog ITF Juniors turnira u dublu (Banja Luka), a u singlu je tokom ovog ljeta osvojio jedno 2. i jedno 3. mjesto (Skoplje),  što je za crnogorski juniorski tenis izuzetan uspjeh. Upravo je meč u Makedoniji ostavio poseban utisak i na Petra.

– To mi je najmilija nagrada, jer sam odigrao finale. I to je bilo sjajno. Razmišljao sam o svim treninzima, radu i trudu koji ulažem u sve to. I rekao sam sebi: idemo dalje – priča on.

Većinu ovogodišnjih pobjeda Petar je ostvario protiv starijih i bolje rangiranih tenisera. Nedavno je čak savladao reprezentativca Velike Britanije Derika Čena, koji važi za odličnog igrača.

-To je bila prva senzacija za početak ove godine turnira i u tom stilu sam nastavio. U Skoplju sam pobijedio i nekoliko reprezentativaca Bugarske – rekao je on.

Nadal

Kroz razgovor smo se vratili u period kada je Petar počeo da se interesuje za ovaj sport. Priča da je kao mali volio na televiziji da gleda profesionalne tenisere i da je tada govorio da bi volio da se nađe na teniskom terenu. Najviše mu se dopada igra Rafaela Nadala, koji mu je i uzor.

– Sviđa mi se njegov stil igre, njegova borbenost – pojašnjava on.

Imao je pet godina kada je počeo da trenira. Sjeća se trenerice Ivane Rašović koja mu je govorila da je talentovan, da ima dobru kondiciju i da može dosta da izdrži da igra. Petar je danas član Teniskog kluba „Eminent“ Podgorica. U društvu sa drugraima Danilom, Aleksom i Igorom, pod stručnim nadzorom je španskog teniskog trenera Xavi-ja. Kondicioni trener je Marko Jevremović kojim je, takođe, prezadovoljan.

– Na terenu mi je omiljena podloga šljaka. Volim duge razmjene i nadmudrivanje na osnovnoj liniji između mene i mog protivnika  – kaže naš sagovornik.

Treninge i školu je uskladio veoma dobro. Za povremene odlaske na razne teniske turnire po Evropi, od Gimnazije „Slobodan Škerović“ Petar ima punu podršku i razumijevanje.

Osvrnuo se i na mnoga putovanja po svijetu gdje je išao na turnire i kaže da je srećan što ima mogućnost da obilazi razne gradove, jer tako upoznaje druge kulture, narod, znamenitosti…

-Imam puno i drugara. Svi smo povezani i na Instagramu i družimo se – kaže on.

Na tim putovanjima ga prati otac.

– Kada igram, on je u publici. Daje mi motiv da bolje igram. Kada pobijedim onda proslavimo pobjedu – kaže Petar, uz osmijeh.

Problem

On je, odgovarajući na pitanje treba li nešto u sportu koji je odabrao da se promijeni u Crnoj Gori, ukazao na problem što je na nacionalnim turnirima do prije nekoliko godina bilo i do 40 učesnika, a sada ih nema ni oko deset.

-Skup je sport zato je palomanje interesovanja. Eto, volio bih da se to promijeni – istakao je on.

Našem razgovoru pridružila se i Petrova majka, Dara. Uz osmijeh govori da je škola na prvom mjestu. U ovu priču su, navodi onda, ušli skroz opušteno, uz namjeru da Petar bude u sportu i nauči da igra tenis. Na tome se nije sve završilo.

-Krenula je priča ozbiljnije. Pitali su nas ljudi da li Petar ide na takmičenja. Nije išao i onda je počeo. Svi su vidjeli potencijal i mi zajedno sa njim u svakom koraku uživamo. I dok možemo da uživamo bićemo u tome, kada postane pritisak – nećemo – rekla je ona.

Kaže da je Petar specifičan, jako je druželjubiv i djeca ga vole.

-Na terenu je kulturan i van terena, takođe. I to mu baš cijene u teniskom svijetu. Nije strašno i kad izgubi – ističe Dara.

Petar četiri puta po dva sata trenira nedjeljno, a na kondicione treninge ide tri puta nedjeljno po sat, i sve to košta mjesečno oko 500 eura. Uz to, postoje i dodatni troškovi na opremu, putovanja i turnire. Roditelje snose ove troškove u iznosu od 95 odsto. Petar je ove godine u jednom dijelu imao podršku Teniskog saveza Crne Gore i Instituta za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu.

Dara kaže da bi dobro bilo da se formira fond za jako talentovanu djecu i da to bude jedna konstantna podrška koja bi se ispratila do rezultata koje ostvaruju igrači.

-A igrači mogu da budu dužni da to nešto vraćaju kada postignu neki veliki uspijeh – navela je ona.

Mladi teniser želi naredne godine da igra juniorski grend slem. Za to mu je, kako je pojasnio, potrebno da uđe u top 50 igrača na ITF Svjetskoj listi. Planira zato da pojača treninge i da ide na više turnira, jer želi da ostvari tu želju.

N.Đ.