ART PREPORUKA

ZAVRŠENE “RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE”: Nagrada Tanji Stupar Trifunović

Foto: RCG

Dodjelom nagrade “Risto Ratković” ovogodišnjoj laureatkinji Tanji Stupar Trifunović iz Banja Luke, u Bijelom Polju je završena 49. književna manifestacija “Ratkovićeve večeri poezije”.

Mladoj pjesnikinji stučni žiri dodijelio je nagradu za zbirku pjesama “Razmnožavanje domaćih životinja”.

Obrazlažući odluku predsjednica žirija Jovana Bojović, je istakla da se čini da to što se pjesnikinja bavi domaćim najviše sugeriše tematske okvire u kojima se krećemo čitajući ovu knjigu podijeljenu u šest ciklusa.

-Pjesnikinja ne bježi od ‘novih’ savremenih, a ispraznih mjesta u kojima vlada drugačija ‘filozofija prostora’, vješto uređena po feng šuiju. Između starog i novog svijeta, između običnih bogova i običnih ljudi stvara se prostor u kom je zbirka na domaćem terenu. Kakav je to teren između puste zemlje, praznih štala, mračnih šuma i mračnih soba sa muškarcima u njima i međunožja koje nije Epikurov vrt? – kazala je Bojović.

Lauretkinja je zahvalila na velikom priznanju koje joj, kako je kazala, puno znači, jer nastaje u svijetu i vremenu kada je poezija sve manje važna da joj vrati tu važnost i bitnost u našim životima.

-Poezija je bitna, jer na neki način čuva našu stvarnost, naše biće, nas same od banalizacije. Poezija nam je potrebna da nas vrati pravom smislu i suštini našeg bića, jer poezija to još uvijek umije i može. Zato se bavim poezijom – kazala je Tanja Stupar Trifunović.

U okviru “Ratkovićevih večeri poezije” sinoć je izvedena i pozorišna predstava “Balkanska carica”.

 

Izvor: Radio Crne Gore