MAGAZIN PREPORUKA

NTO: Crna Gora od turizma u prva dva kvartala prihodovala 255 miliona eura

Crna Gora je ove godine ostvarila znatan napredak u turizmu, kako u kvalitativnom tako i u kvantitativnom smislu, izjavila je PR Nacionalne turističke organizacije (NTO) Nina Vukčević.
– U sadejstvu sa turističkom privredom Crne Gore, koja je nezaobilazan partner u našim djelovanjima uspjeli smo da podignemo kvalitet usluge na svim nivoima, što je rezultiralo dobrim turističkim rezultatima. O tome najbolje svjedoče podaci Centralne banke Crne Gore prema kojim su prihodi od turizma i putovanja tokom prva dva kvartala tekuće godine iznosili gotovo 255 miliona eura, što je za oko 25 miliona više u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom – navela je Vukčević.
Takođe, kako je dodala, Crna Gora bilježi i rast namjenskih prihoda.
– Samo od boravišne takse od početka godine zaključno sa 4. septembrom, u dijelu koji pripada budžetu i lokalnim turističkim organizacijama, prihodovano je više od 7,3 miliona eura, što je za 1,3 miliona eura više u odnosu na isti period prethodne godine – kazala je Vukčević.
Trend rasta, istakla je ona, pokazuju i podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa.
– Do 1. septembra crnogorski aerodromi su opslužili više od 1.900.000 putnika, što je 137.000 putnika više nego u istom periodu prošle godine. Pozitivne rezultate bilježe i Nacionalni parkovi koje je posjetilo 31 odsto više turista nego lani. Turistička postsezona je počela veoma uspješno. Prema procjenama lokalnih turističkih organizacija, na današnji dan u Crnoj Gori boravi oko 111.000 gostiju, što je u odnosu na uporedni podatak prethodne godine broj veći za 29.000. Shodno najavljenom bukingu i činjenici da većina sezonskih letova traje, do kraja oktobra očekujemo da će ova postsezona biti bolja od prošlogodišnje – zaključila je Vukčević.