DRUŠTVO SLAJDER

NEVENA MUŠIKIĆ: Buduća naučnica, jedna od prvih bioinženjera u Crnoj Gori

 

Nevena Mušikić školovanje je  započela u Crnoj Gori čiji joj je obrazovni sistem pružio odličnu  bazu za dalju edukaciju. Završila je  osnovnu školu i  nikšićku Gimnaziju sa diplomom „Luča“ . S obzirom na to da ono čime želi da se bavi -Biomedicinsko inženjerstvo ne postoji u Crnoj Gori, nastavila je  školovanje u Novom Sadu gdje je taj smjer tek počeo da se razvija.Njena  generacija je treća generacija od uvođenja smjera.

Šesti i sedmi  semestar  studija  je , preko Erasmus+  programa  mobilnosti, pohađala u Italiji, na Politehničkom fakultetu u Torinu.Tokom boravka u Torinu, u okviru MECA evropskog projekta, sa troje starijih kolega i dva profesora, radila je  na studiji mikrosenzora za analizu gasova, sa idejom primjene za analizu kvaliteta vazduha. Rezultate višemjesečnog rada predstavili su na konferenciji održanoj 30. novembra prošle godine na Politehničkom fakultetu u Torinu.

Bila  je  član  studentskog robotičarskog tima PMG robotics  koji je na evropskom  takmičenju  iz robotike  (EUROBOT 2019)  u  Francuskoj osvojio prvo mjesto.  Tokom studiranja u inostranstvu trudila se da znanjem i izvanrednim uspjesima na polju nauke bude najbolji ambasador svoje zemlje i školstva u Crnoj Gori. Pored toga, bila je član Erasmus  studentske mreže u Novom Sadu, jedne od najvećih interdisciplinarnih studentskih asocijacija u Evropi.U okviru iste, izabrana je kao Social Erasmus Coordinator za Novi Sad. Na ovoj poziciji bavila se osmišljavanjem i realizacijom događaja humanitarnog karaktera koji su najviše došli do izražaja u okviru dana socijalne inkluzije.

Dobitnica je nagrade za postignut uspjeh u toku studija  za 2017. i 2018. godinu, koju Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu dodjeljuju studentima sa ostvarenom prosječnom ocjenom 9.50-9.99 tokom studija.

Diplomirala je  u roku Biomedicinsko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, sa  prosječnom ocjenom 9.98.  Tema njenog diplomskog rada bila je “Poređenje metoda za utvrđivanje korelacije između nizova neuralne aktivnosti”. Rad je  odbranila sa ocjenom 10,  kao prvi Biomedicinski inženjer u generaciji 2019.

Primljena  je  na Master studije na Politehničkom univerzitetu u Milanu, na program  Biomedical Engineering  –  Cell  and Tissue Engineering. Osim toga,primljena je  i na Master-istraživačke studije na Institutu za biomaterijale i biomedicinsko inženjerstvo, Univerziteta u Torontu, na program Neural,Sensory Systems &  Rehabilitation.

Odlučila je  da svoje studije nastavi u Torontu,  Kanadi, gdje će  njen mentor na istraživanju  biti prof. dr  Miloš Popović, osnivač i direktor nekih od vodećih svjetskih instituta u oblasti neurorehabilitacije.

-Upis na ovaj Univerzitet je veoma zahtjevan i taj proces je trajao par mjeseci. Moj master nije tipičan, već istraživački, na kojem ću se baviti stvarnim istraživanjima na mozgu. Taj master se nastavlja u doktorat. Veliki broj ljudi iz čitavog svijeta prijavljuje se za ovaj Univerzitet, ali rijetko ko može da dobije mjesto jer su kriterijumi  selekcije veoma visoki.Potreban je izuzetan prosjek (A+), odlično poznavanje engleskog jezika,kao i vannastavne aktivnosti, i konačno-da budete odabrani od strane supervisora. Drago mi  je da sam kao jedini predstavnik Crne Gore, a i regiona, dobila priliku da nastavim svoje školovanje na ovom prestižnom Univerzitetu,među najboljim studentima svijeta-otkrila je Nevena.

Zbog izvandrednih rezultata postignutih tokom školovanja, predložena je za nagradu povodom Dana Nikšića (18.septembar) koju Opština dodjeljuje uspješnim studentima iz svog grada kao podršku talentovanima.

Na pitanje šta je ključ uspjeha, Nevena otkriva:

,,Prije svega morate biti jako motivisani i raditi sa ljubavlju. Osim podrške, koja je jako važna, istaklabih mnogo ulaganja, posvećenosti, istrajnosti i konstantnog rada na sebi.“

Dodaje da je za uspjeh potrebno da se stalno dodatno edukujete  i postavljate sebi visoke ciljeve. To je upravo njen  posao kao buduće naučnice, pa planira da donese u Crnu Goru neke nove svjetske trendove u oblasti neuroinženjerstva.

Nevena se nada da će nakon završenih postiplomskih studija,svojim radom, vještinama i kompetencijama uspjeti  da doprinese unapređenju crnogorskog  obrazovnog sistema i nauke.

 

 

Priredila: Ljiljana Milović

(U okviru serijala o talentovanim učenicima i studentima u Crnoj Gori, Prosvjetni rad)