PREPORUKA ZDRAVLJE

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Protiv gripa stiže 22.700 vakcina

Ilustracija

Tenderska procedura za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa je završena i naručeno je 22.700 tzv. četvorovalentnih vakcina protiv gripa koje imaju širi spektar dejstva i koje pružaju učinkovitiju i efektniju zaštitu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

-Vakcina protiv gripa je imunobiološki preparat koji je više decenija dostupan i koji se širom svijeta godišnje primjenjuje u desetinama i stotinama miliona doza. Od ove godine Crna Gora se pridužila najrazvijenijim državama svijeta obezbjeđivanjem tzv. četvorovalentne vakcine protiv gripa koja ima širi spektar dejstva i koja omogućava učinkovitiju i efektniju zaštitu – kazali su  iz IJZ.

Takođe, kako su iz Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” naveli, očekuje se da ove vakcine pod nazivom VAXIGRIP TETRA, proizvođača Sanofi Pasteur, stignu do 15. oktobra.

-Završena je tenderska procedura za nabavku vakcine protiv gripa. Navedenu vakcinu su ponudila dva dobavljača. Isporuka vakcine _VAXIGRIP TETRA_, proizvođača Sanofi Pasteur se očekuje do 15.10.2019. od dobavljača FarmaLab Podgorica. Raspisana je količina od 22.700 (158.900 eura), na osnovu potreba svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori – navode iz Montefarma.

Oni smatraju da će naručena količina biti dovoljna za očuvanje zdravlja građana.

-S obzirom da su potrebe planirane od kompetentnog medicinskog osoblja javnih zdravstvenih ustanova, smatramo da će količina biti dovoljna za očuvanje zdravlja građana – kazali su iz Montefarma.

Iz Instituta objašnjavaju da je grip akutna virusna respiratorna infekcija koja se kod nas javlja svake godine u vidu manjih ili većih epidemija ili pojedinačnih slučajeva naj češće u periodu između novembra i marta.

 

Izvor: Dnevne novine