ART PREPORUKA

SEPTEMBAR U KIC-U: Koncert mladih talenata u četvrtak

Nakon uspješno realizovanih kvalitetnih 250 programa tokom sedam mjeseci i ljetnje pauze, Kulturno – informativni centar “Budo Tomović”, počinje sa jesenjom programskom sezonom, a pripremljeni su brojni, raznovrsni kulturno – umjetnički programi.

Jesenji program otvorila je izložba mlade umjetnice Milene Vukčević “Tren”, koja će se moći pogledati do 10. septembra u izložbenom holu. Pripremljen je i premijerni koncert sastava “SPONA”, Dušan Popović Lipovac koji će se predstaviti izvedbama balkanske muzike prožete elementima flamenka.

-U okviru muzičkog programa i redovnog ciklusa ‘Mladi talenti’ nastavljamo da afirmišemo mlade i talentovane muzičare, pa najavljujemo 5. septembra koncert klavirskog trija u sastavu Kosta Popović (violončelo), Luka Perazić (violina) i Simo Šišević (klavir). Sa zadovoljstvom najavljujemo i koncert istaknute američke džez umjetnice Lorin Taliz, koja će nastupiti sa svojim ansamblom Novel Idea 23. septembra na našoj velikoj sceni, a zahvaljujući programu američke vlade American Music Abroad, i posredstvom Ambasade SAD-a u Podgorici – ističu U KIC-u.

Kako napominju u KIC-u, filmski segment biće u znaku tradicionalne revije “Zlatne komedije” koju organizuju šesti put, a projekcije komedija biće upriličene od 23. do 25. septembra u kultnoj sali Dodest.

Međunarodna saradnja obilježiće i ovaj mjesec, pa će u partnerstvu sa ukrajinskom organizacijom ADRUM prirediti manifestaciju Dani ukrajinske muzike, 30. septembra i 1. oktobra.

-U okviru manifestacije ‘Dani Brazila u Podgorici’ u našoj multimedijalnoj sali će 11. septembra biti organizovano interaktivno predavanje eminentnih brazilskih pofesora na temu ‘Turizam u Brazilu izvan fudbala, karnevala i sambe’. Radove akademskog slikara Selvera Kardovića predstavićemo u okviru izložbe koja će biti otvorena 17. septembra. Kao i prethodnih godina, ugostićemo sjajne lutkarske predstave u okviru osmog Međunarodnog festivala lutkarstva koji se održava od 11. do 15. septembra. Bićemo domaćini i dijela programa koji se održavaju u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) koji ove godine traje od 9. do 17. septembra. Oba festivala realizuju se u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2019 – ističu u KIC-u.

Najmlađa publika uživaće i u ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dječje pjesme “Naša radost”, koji će biti upriličen 28. septembra u velikoj sali KIC-a.

Ljubitelji teatra biće u prilici da pogledaju nekoliko predstava – 3. septembra “Književno veče” u produkciji dramskog studija Centra za kulturu Rožaje, a u režiji Dragana Koprivice, dok će 18. septembra u Dodest sali biti odigrana predstava “Zalutali metak”, Dramskog eksperimentalnog studija “Đeca cvijeća”, a u okviru festivala “Oda životu” 2019. Predstava “Deportacija” u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar, a u režiji Gradimira Gojera biće premijerno odigana 24. septembra na velikoj sceni KIC-a.

Kako su dodali, u toku su radovi na rekonstrukciji sistema plafonske i zidne rasvjete u Velikoj sali, čime će kvalitet programa biti bolji.

kud duga