ART PREPORUKA

U GODINI JUBILEJA: Baletska škola ,,Princeza Ksenija” na festivalu ,,Put svile” u Kini

Foto: Sergej Zabijako

Školsku 2019/2020 godinu, proslavljajući jubilej ,,20 godina igre”, baletska škola ,,Princeza Ksenija” započinje učešćem na 6th Silk Road Arts Festival u Xi’an- u, saopšteno je iz ove škole.
U svojstvu specijalnog gosta, od 6. do 18. septembra, škola će se predstaviti fuzijom najznačajnih repertoarskih ostvarenja –  ,,La fille mal gardee”, ,,Paquita”, ,,Chipolino”, ,,Korsar”, te neoklasikom u izvedbi učenica škole i veterana (učenica koje su svoje školovanje završili u školi i sada su u drugim profesijama). Uz solistu beogradskog baleta Jovicu Begojeva nastupiće Anastasija Lukovac, Lejla Petović, Aneta Orlandić, Anja Tomović, Radmila Škuletić, Elena Vujošević, Ksenija Kankaraš, Tamara Radonjić i Ivana Bobičić. Adaptaciju repertoara za ovu priliku priredila je Antoaneta Aleksijeva, dugogodišnja saradnica škole.
Internacionalni umjetnički festival ,,Put svile” osnovan je 2013. godine na inicijativu predsjednika Xi Jinpinga.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i kulture NR Kine i Ministarstva turizma i kulture provincije Shaanxi, festival je do sada okupio umjetnike iz 122 zemlje svijeta.
Inicijativa ,,Pojas i put” afirmiše mir, harmoniju i saradnju sa fokusom na kulturu ovog značajnog ekonomskog projekta.
– Škola se srdačno zahvaljuje organizatorima festivala, Ministarstvu kulture i turizma Kine, Ministarstvu kulture Crne Gore i Crnogorskoj komercijalnoj banci na podršci u pripremama za festival. Škola se , takođe, zahvaljuje Ministarstvu prosvjete Crne Gore na ustupljenom prostoru u Muzičkoj školi u Baru, gdje su se tokom jula i avgusta odvijale probe za ovaj značajan događaj – kaže direktorica baletske škole ,,Princeza Ksenija” Vanja Pantović.

kud duga