MAGAZIN SLAJDER

SASHKA JANX U OGLEDALU: Djetinjstvo me asocira na bezbrižnost, ali i na rat i strah

Današnja gošća u rubrici MNE magazina ,,U ogledalu” je sprska pjevačica Aleksandra Saška Janković, poznata kao Sashka Janx.

Sashka Janx je rođena u Smederevu gdje je završila nižu muzičku školu za violinu. Nakon toga, upisala je Srednju muzičku školu i Gimnaziju, koju poslije prve godine napušta i posvećuje se isključivo muzičkoj školi, nakon čega upisuje Muzičku akademiju. Još u djetinjstvu učestvovala je i osvajala nagrade na brojnim dječjim festivalima širom Srbije, a od šesnaeste godine nastupa i na festivalima za odrasle i van granica Srbije, ne samo kao izvođač već i kao autor.

Pjevala je himnu svoje zemlje na otvaranju i zatvaranju Evropske olimpijade mladih (2007) i na Univerzijadi (2009) koje su održane u Beogradskoj areni. Na festivalu „PANmjuzik” 2008. godine osvaja nagradu za najbolju debitantkinju. Zapaženim nastupima na takmičenju ,,Prvi glas Srbije” 2012. godine, postaje poznata široj publici u regionu.

Na festivalu „Stari grad”, održanom u Novom Pazaru 2014. godine, osvaja prvo mjesto i nagradu za najbolji tekst. Sa jednim od najpoznatijih gitarista Austrije, Harijem Stojkom nastupila je kao gost u maju 2017. godine na čuvenom otvaranju „Bečkih nedjelja kulture” u prijestonici Austrije.

Kao prateći vokal nastupala je tri puta za Srbiju na Evroviziji, i to 2010. godine u Oslu, 2011. u Diseldorfu i 2015. u Beču.

U razgovoru za Montenegro magazin, Sashka ističe da joj je u poslu važno da svi članovi njenog tima budu zadovoljni onim što rade, kao i da se poštuje svačiji doprinos.

Kada govori o djetinjstvu, naša sagovornica najprije ističe lijepe uspomene – muzičku školu, rodno Smederevo kraj Dunava, kreativnost i naivnost, ali se prisjeća i onih težih momenata – rata, straha, neizvjesnosti.

Od putovanja, Sashka posebno izdvaja put u London i Mančester, na svjetsko takmičenje horova, kada je uživo vidjela princa Čarlsa i njegovu suprugu, ali se rado sjeća i Dizeldorfa – njenog drugog nastupa na Evroviziji.

Za ljubav, kaže naša sagovornica, najvažnije je da je prava.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo me asocira na bezbrižnost, naivnost, visoku kreativu, Smederevo kraj Dunava, osnovnu Cvijićevu kao i muzičku školu, mnogo obaveza jer smo i brat i ja išli na mnoge aktivnosti redovno;  ali i na strah, rat, velike političke promjene i neizvjesnost.

Sashka Janx sa majkom

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Sjećam ga se, kako ne… Imala sam 12 ili 13 godina, u pitanju je koncert za djecu koji smo poslije redovno imali kao muzička grupa “Jingle Bells” čija sam bila frontmenka, i koja mi je donijela prva velika iskustva sa nastupima, binom, publikom, mojim poslom uopšte… Ali se ne sjećam na šta sam ga potrošila, moguće na slatkiše ili neke igrice za Segu ili Sony.

Na čemu insistirate u poslu?

-Na minimumu onoga šta ovaj posao podrazumijeva, a to nije malo. Ono što je interesantno je da volim da skoro svi koji su u timu budu srećni onime šta radimo, jer to je polazna tačka i poenta, jer se bavimo umetnošću i šoubiznisom, te treba da postoji balans, kao i da se poštuje svačiji doprinos. Možda publika vidi mene, ali iza toga stoje mnogi sjajni ljudi.

Sashka sa Harijem Stojkom

Koju knjigu/film biste preporučili?

-S obzirom na to da je ljeto – bilo šta od Aleksandre Poter, duhovito, istinito i lako, a film… Teško da se mogu odlučiti, pogotovo za preporuku serije jer sam izuzetno veliki fan. Ali, šta god sa Netflix-a i sličnih platformi!

Koje jelo najviše volite?

-Još jedno veoma teško pitanje za hedonistu! Kuvana domaća, ali i paste, a najviše volim sve što ima i povrća, odnosno da je što zdravije. Čak kada jedem burek, jedem ga najčešće uz svjež đumbir, rukolu i kefir. Navadila sam i neke oko sebe na to, iako su bili protiv. :))

Sashka sa svojim ljubimcima

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Ako je prava, to je ono što je najviše potrebno. Onda, razumijevanje, poštovanje i redom…

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Zašto su sva ova pitanja teška? Hehe… Zavisi koja vrsta umjetnosti, za svaku bih imala po umjetnika. Ako je muzika u pitanju, od domaćih Tošeta Proeskog, a od stranih Fredija Merkjurija ili Džona Lenona, pa da vidim kakvo bi bilo stanje svjetske muzičke industrije.

Putovanje koje pamtite?

-Mnoga, ali neka budu London i Mančester – svjetsko takmičenje horova, vidjela sam uživo i princa Čarlsa sa suprugom, ali i Dizeldorf – moja druga Evrovizija…

Sashka na Evroviziji u Dizeldorfu

Pjesma Vašeg života je?

-Omiljena pjesma od malena mi je “You’ve got a friend” od Carole King.

 

D. Markuš

Foto: Privatna arhiva