DRUŠTVO PREPORUKA

DJEČIJI DOM “MLADOST”: Traže hraniteljsku porodicu za dvije dvogodišnjakinje

Dječiji dom “Mladost” u Bijeloj

U Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj zbrinute su dvije dvogodišnjakinje i za njih se traži adekvatan smještaj. Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne dozvoljava da djeca ispod tri godine budu smještena u domove, osim u izuzetnim situacijama, odnosno u slučajevima kada je neophodan urgentni smještaj, po kom osnovu su dvije dvogodišnjakinje i zbrinute u toj ustanovi.

Djevojčica koja je sa dvije godine, prošle godine, smještena u dom odnedavno je u hraniteljskoj porodici.

Direktor Doma u Bijeloj Vladimir Delić potvrdio je ovu informaciju, podsjećajući da je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da tu ne bi trebalo da budu djeca do tri godine, ali da je dozvoljeno da se to desi u izuzetnim, odnosno urgentnim situacijama.

Djevojčica za koju je pronađen smještaj u hraniteljskoj porodici lani je stigla u dom “Mladost” zato što je bila zanemarena u porodici, odnosno o njoj nijesu adekvatno brinuli roditelji, što je slučaj i sa dvije dvogodišnjakinje koje su u međuvremenu stigle u ovu ustanovu.

-Djevojčica je sada u hraniteljskoj porodici. Bila je beba, imala je oko devet mjeseci kada je došla kod nas. Ovdje je prohodala, počela da priča – kazao je Delić.

Nove stanarke doma, dvogodišnjakinje koje su hitno smještene u ovu ustanovu, kako vjeruje Delić, neće se dugo zadržati i ističe da je “pitanje momenta kada će se pronaći hraniteljska porodica i za njih”.

-Kod nas su na urgentnom smještaju dok se ne pronađe drugi smještaj. Radimo na tome da se izmjeste iz doma, u saradnji sa centrima za socijalni rad – rekao je on.

Delić ističe da se zakonska regulativa u ovim slučajevima poštuje i ponavlja da zakon dozvoljava smještaj u domu djece mlađe od tri godine u urgentnim situacijama.

U Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj od 2017. godine ne borave djeca mlađa od tri godine, što je definisano zakonskom regulativom. Umjesto u rezidencijalne ustanove, kakav je dom u Bijeloj, djeca bez roditeljskog staranja uzrasta 0-3 godine, uz podršku sistema socijalne i dječje zaštite se uglavnom upućuju u hraniteljske porodice.

Crna Gora bila je prva zemlja u regionu koja nije imala djecu mlađu od tri godine u institucijama.

 

Izvor: Pobjeda