PREPORUKA SPORT

UOČI SP U KOŠARCI: FIBA nagradila Crnu Goru, Niang naslijedio Muratorea

Foto: FIBA

FIBA je danas u Pekingu na svečanoj ceremoniji uručila nagrade u devet kategorija najuspješnijim nacionalnim savezima.
Među njima našla se i Crna Gora koja je dobila priznanje za reprezentaciju koja je najviše napredovala od 2017. do 2019. godine.
Prva nagrada uručena je najbolje rangiranim selekcijama na FIBA listi. U kategoriji djevojčica to su SAD, Španija i Francuska, u kategoriji dječaka su SAD, Kanada i Litvanija, kod seniorki to su SAD, Španija i Australija, a kod seniora SAD, Španija i Francuska.
Naredno priznanje bilo je za selekcije koje su najviše napredovale od 2017. do 2019. godine. Mjeri se po najvećem broju bodova na rang-listi koje su reprezentacije ostvarile u tom dvogodišnjem periodu. U kategoriji Djevojčice su Njemačka, Samoa i Bjelorusija, u kategoriji Dječaci Estonija, Izrael i Slovenija, kod Seniorki to su Nigerija, Devičanska ostrva i Paragvaj, a kod Seniora Crna Gora, Holandija i Estonija.
Nakon toga, red je došao da se nagrade i selekcije ,,tri na tri”, a to su Rusija, Kina i Mongolija po svjetskoj rang-listi.
Zatim, priznanja za reprezentacije ,,3 x 3” u kategoriji onih koje su najviše napredovale od 2017. do 2019, a to su Mongolija, Rusija i Kina.
Nagrada, opet za selekcije ,,3 x 3”, ovoga puta sa onima u kojima ima najviše aktivnih igrača, su Kina, Rusija i Francuska.
Interesantna nagrada odnosila se i na reprezentacije koje su najpopularnije na društvenim mrežama, a boduje se po broju pratilaca koje nacionalni savezi imaju na Facebooku, Instragramu, YouTubeu i Weibu. To su SAD, Turska i Argentina.
Tokom kvalifikacija, FIBA je osmislila kampanju #ThisIsMyHouse (ovo je moja kuća) u kojoj se ohrabruje interakcija sa fanovima. Tri najaktivnije selekcije tokom ove kampanje bile su Švedska, Italija i Japan.
Još jedna prelijepa kampanja, za koje su nagrađeni Bocvana, Meksiko i Papa Nova Gvineja, je Najbolja košarka za dobri projekat, a odnosi se na najaktivnije i najuspješnije nacionalne saveze koji su koristili moć košarke kako bi inicirali pozitivnu promjenu u zajednici.
Na kraju, FIBA je dodijelila priznanje za najboljeg predsjednika saveza na svakom kontinentu. Tako je za Afriku nagradu osvojio Haruna Bubakar Maiga sa Malija, za Ameriku Rafael Fernando Uribe Vaskes iz Dominikanske republike, za Aziju Govindaraj Kemparedi iz Indije, za Evropu Manuel Fernandez iz Portugala, a za Okeaniju Gregori Vilijamson sa Novog Zelanda.

Niang (Foto: FIBA(

Nakon te ceremonije, odabran je i novi predsjednik FIBA i članovi Borda. Nasljednik Horasija Muratorea je, jednoglasnom odlukom 156 članica nacionalnih saveza, Hamane Niang sa Malija.
B.R.