MAGAZIN PREPORUKA

PRESTIGLA I AJNŠTAJNA: Zvanično najpametnija djevojčica na svijetu

Tara Šarifi, 11-godišnja Iranka koja sa porodicom živi u Velikoj Britaniji, zvanično je postala najpametnija djevojčica na svijetu.

Naime, Tara je kao učenica u britanskoj Ajlesuri školi polagala slavni Mensa IQ test na kom je ostvarila impresivnih 162 boda. Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti – koja se nalazi na 140 bodova.

Osim toga, taj rezultat čini je pametnijom i od Alberta Ajnštajna, koji iako nikad nije polagao test, prema procjenama imao je koeficijent inteligencije 160. Stiven Hoking takođe je imao koeficijent inteligencije 160.

Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a posebno za Taru koja je izjavila “Bila sam šokirana kad su mi rekli”.

Njeni roditelji zajedno su odlučili da Tara ode da polaže test u Oksfordu jer su vjerovali da je njihova ćerka veoma inteligentna. Rezultat njenog testa zavisio je od njene sposobnosti da razumije određene riječi i odgovori na njih u određeno vrijeme.

-Znao sam da je pametna jer bi u raznim kvizovima odgovorala na pitanja, posebno ona matematička, prije samih takmičara. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok koeficijent inteligencije – rekao je otac Hosein Šarifi.

Kako je rekla, kad bude starija voljela bi da se bavi nečim što je u vezi sa matematikom i naukom.

 

Izvor: Express.hr