Porto Novi
ART PREPORUKA

POČEO FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: ,,Istina” na otvaranju

Žilijet Binoš (lijevo), Hirokazu Kore-eda i Katrin Denev uoči premijere filma ,,Istina” na otvaranju filmskog festivala u Veneciji (foto: Joel C Ryan/Invision/AP)

Projekcijom filma „Istina“, japanskog reditelja Hirokazua Kore-ede, počelo je 76. izdanje najstarijeg filmskog festivala na svijetu u Veneciji. Za glavnu nagradu Zlatnog lava, konkuriše 21 ostvarenje.

Na pitanje da li je Venecijanska mostra kao dio Bijenala koji je 1932. ustanovio grof Đuzepe Volpi, postala poželjno mjesto za holivudske premijere, gdje ujedno počinje i sezona filmskih nagrada, odgovor nudi ovogodišnji festival.

Uprkos kritikama da najstariji filmski festival ne bi trebalo da se pretvori u platformu za naslove iz „multipleks“ bioskopa, Venecija je definitivno označena kao oskarovski predpremijerni štand.

Krenimo samo od prednastavka Betmen sage – filma ,,Džoker” sa Hoakinon Finiksom ili naučnofantastične drame ,,Ad astra” sa Bredom Pitom do čak dva ostvarenja platforme „Netfliks“ – drame ,,Bračna priča” sa Skarlet Johanson i političkog trilera ,,Perionica” sa Meril Strip. Svi su, pomalo iznenađujuće, u konkurenciji za Zlatnog lava.

– Ne znam tačno koji se filmovi smatraju blokbasterima, ta definicija je veoma široka i ponekad se prišiva i nekim velikim djelima. Ne mogu da kažem da su blokbasteri filmovi koje volim ili ne volim – kaže predsjednica glavnog žirija Lukresija Martel.

Na Lido se vratio Emir Kusturica u ulozi predsjednika žirija za najbolji debitanski film. Ovdje je i debitovao sa ,,Sećaš li se Doli Bel” i osvojio prvu veliku festivalsku nagradu – Zlatnog lava za najbolji prvi film.

– Stekao sam kritičku distancu prema svojoj prošlosti. Godine 1981. ovdje sam prvi put prepoznat na međunarodnoj sceni, a sada u ulozi onog koji traga za dobitnikom prvog Zlatnog lava, osjećam se kao krivac koji se vraća na mjesto zločina – ističe Emir Kusturica, predsjednik žirija za najbolji debitantski film.

Da na Mostri ipak nije sve samo Holivud, ohrabruje učešće kanadskog sinaeste Atoma Egojana, Čilenca Pabla Larena, ali, prije svega, Romana Polanskog koji je snimio film ,,Optužujem”. To nije ni prvi ni posljednji film o aferi Drajfus, ali je Polanski prvi reditelj koji je i sam optužen i koji je za Amerikance i dalje optuženi u bjekstvu.
Izvor: Sandra Perović za RTS