Porto Novi
PREPORUKA SPORT

,,PRVI ČOVJEK IZ CRNE GORE U KUĆI SLAVNIH KOŠARKE”: FIBA predstavila Bogdana Tanjevića

Bogdan Tanjević, istinska trenerska legenda bivše Jugoslavije, rođen je u Crnoj Gori i postaće član Kuće slavnih, ovako FIBA počinje današnje predstavljanje Bogdana Tanjevića.

Tanjević je, dodaju oni, dio 11 najboljih košarkaških ličnosti, među kojima su Alonzo Morning (SAD), Fabricio Oberto (Argentina), Jiri Židek (Češka), Natalija Hejkova (Slovačka) i drugi, koji su izabrani u Kuću slavnih FIBA sa širokog spiska od više od 150 kandidata. Tanjević, rođen 1947. godine u Pljevljima, postaće prvi član iz Crne Gore u Kući slavnih košarke, ističe FIBA.

Legendarni trener, navodi FIBA, počeo je igračku karijeru u ranim dvadesetim i već kao trener u 27. godini odveo selekciju Jugoslavije do zlata na FIBA U18 Evropskom prvenstvu 1974. Tada je bio poznato ime, pošto je kao 24-godišnjak preuzeo trenersko kormilo KK Bosne iz Sarajeva i dvije sezone kasnije s ovim klubom osvojio vrh jugoslovenske košarke.

Najveći klupski uspjeh dogodio se 1979. godine, kada je Bosna osvojila FIBA Liga kup Evrope u Grenoblu, pobijedivši Emerson Vareze 96-93 u finalu. Žarko Varajić tada je za Bosnu postigao 47 poena, što je i dalje rekord postignutih poena u jednom finalu Evrolige, podsjeća FIBA.

Delibašić i Tanjević (foto: Vreme)

– Bosna je bila početak svega i najveće dostignuće, krenuvši od Druge jugoslovenske lige sve do vrha Evrope. Bez američkih igrača, bez ikakvih stranih igrača, bez opcije da dovedete već formirane igrače, morali smo da uradimo sve sopstvenim snagama. To je sada nešto nedostižno i to mi je čitav život predstavljalo „teret“. Čitav život sam sanjao o Bosni i tom čudesnom rezultatu – rekao je Tanjević u intervjuu za Al Jazeera 2017. godine.

Ljubav prema KK Bosna takođe je razlog zašto je uvijek insistirao da je Crnogorac po rođenju, ali Sarajlija po izboru, navodi FIBA. U 46 godina trenerskog staža, Boša je osvojio tri titule Jugoslavije – dvije sa Bosnom, jednu sa KK Budućnosti iz  Podgorice, uz dvije titule turske lige sa Fenerbahčeom, titulu francuske lige sa ASVEL-om, titulu italijanske lige sa Olimpijom Milano i još četiri nacionalna kupa.

Ali najbolji dokaz dugovječnosti Tanjevića na vrhunskom nivou su uspjesi reprezentacija koje  je predvodio. Medalje i titule sežu od 1974. pa sve do 2010. Vodio je Italiju do titule evropskog prvaka 1999, Jugoslaviju do srebra na Evopskom prvenstvu 1981. godine, a zatim je kao selektor Tursku poveo do najvećeg uspjeha u istorji, kada su stigli do srebra na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Godine 2015. sa reprezentacijom Crne Gore osvaja zlato na Igrama malih zemalja Evrope.

Foto: Saša Matić

Od 2017. godine se povukao sa posla trenera, ali još ima volje i snage da ostane u košarci.

– Vratiću se u košarku, definitivno, kao savjetnik, kao svojevrsni koordinator. To je poput specijaliteta ljudi iz bivše Jugoslavije, budućnost možemo bolje vidjeti, možemo pretpostaviti ko će postati sjajan igrač, a ko neće – objasnio je Tanjević.

Na kraju svog teksta FIBA podsjeća da će klasa 2019 biti primljena u FIBA Kuću slavnih tokom posebne ceremonije u pekingu 30. avgusta, dan pred Svjetsko prvenstvo u košarci.

B.R.