DRUŠTVO PREPORUKA

MP: Učenicima i studentima RE populacije 175 stipendija za školsku 2019/2020. godinu


U cilju povećanja upisa romske i egipćanske djece u srednje škole i pružanja podrške prilikom studiranja, Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu ukupno 175 stipendija učenicima romske i egipćanske zajednice koji redovno pohađaju trogodišnju ili četvorogodišnju srednju školu i studentima RE populacije za studijsku 2019/2020. godinu.

Za srednjoškolce je namjenjeno 150 stipendija, dok je za studente opredijeljeno 25 stipendija. Mjesečna rata studentima iznosiće 150 eura, a srednjoškolcima 60 eura.

Rok za podnošenje dokumenata je od 2. septembara do 18. oktobra 2019. godine.

Učenici i studenti mogu ostvariti pravo na stipendiju ukoliko nijesu korisnici stipendija i kredita drugih institucija ili stipendija koje dodjeljuju organizacije koje su korisnici Budžeta Crne Gore.

Za učenike je uslov da su u tekućoj školskoj godini upisani kao redovni učenici prvog, dugog, trećeg ili četvrtog razreda srednje škole u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju, bez obzira na opštu srednju ocjenu;
da iz vladanja imaju najmanje ocjenu dobar (3), kao i
da u slučaju nedovoljnih ocjena pohađaju redovne dopunske časove u školi.

Pravo na studentske stipendije imaju kandidati koji su redovni studenti osnovnih, postdiplomskih i master studija na akreditovanom univerzitetu u Crnoj Gori tokom akademske 2019/2020. godine. Uslovi su, takođe,
da nijesu studenti studija na daljinu, kao i
da ne ponavljaju istu godinu studiranja drugi put.

Svi kandidati u obavezi su da u navedenom roku podnesu svu potrebnu dokumentaciju koju dostavljaju na adresu Ministarstva prosvjete.

Potrebnu dokumentaciju, prijavne formulare i sve dodatne informacije moguće je pronaći na sajtu Ministarstva prosvjete, rubrika Konkursi.

Stipendije se dodjeljuju u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020.