ART SLAJDER

FEŠTA NAD FEŠTAMA ODUŠEVILA KOTORANE I GOSTE: Pobjednička barka ,,Bokeljske noći” je ,,40 godina zemljotresa”

Fešta nad feštama, kako zovu ,,Bokeljsku noć”, okupila je sinoć u Kotoru više hiljada ljudi iz svih krajeva Crne Gore, regiona i svijeta.
Pobjednička barka, od njih 43, jeste ona pod nazivom ,,40 godina zemljotresa”, kotorskog meštra Mija Milovanovića i za nju je dobio nagradu 2.000 eura.

Pobjednička barka

Ova odluka oduševila je publiku koja je aplaudirala. Barka, kako sam naziv kaže, predstavlja 40 godina od razornog zemljotresa, kako je izgledao tada Kotor, uz sablasnu sirenu, ali i sjeća na to kako se Kotorani, iako u suzama nakon pogleda na svoj grad, nisu predali i izgradili ga još ljepšeg.

 

Drugo mjesto – ,,Rušenje još traje”

Drugo mjesto i 1.500,00 podjelile su barke naziva ,,Rušenje još traje”, autora Dragana Buzdovana i ,,Evropski šampion bez bazena” Zvjezdana Šantića.

Drugo mjesto ,,Evropski šampioni bez bazena”

Njihova barka predstavljala je vaterpolo gol, dok je pored plivao vaterpolista i slao loptu u publiku.

Treće mjesto – Omaž Maji Perfiljevoj

Treće mjesto i 1.000 eura, takođe, podijelile su barke ,,Divne plave moje vale” koja je predstavljala slikom Maje Perfiljeve omaž ovoj nedavno preminuloj umjetnici čija je ,,Bokeljska noć” himna ove manifestacije. Autor ove barke jeste Marko Ševaljević. Druga barka je ,,Špiljarska crkva” Boža Zornije.

Treće mjesto

Žiri je odlučivao u sastavu Lana Bokan, vajarka i članovi profesorica Marina Dulović, sekretarka za kulturu, društvene djelatnosti i sport i Vladimir Jovićević, akademski slikar i profesor na Akademiji umjetnosti u Firenci.
Bokan je rekla da je veoma zadovoljna kreacijama barki, Dulović je istakla da biranje pobjednika nije bio lak posao, te da su na odlučivanje o najboljima uticali umjetnički segment i važna poruka, dok je Jovićević kazao da su prikazane barke bila prava mala umjetnička djela. Slikar i vajar i jedan od organizatora karnevalskih svečanosti minulih decenija Slobodan Vičević naglasio je ,,da su barke veoma dobre i  da je ovo noć koja će ostati za pamćenje”.

Žiri i Slobodan Vičević (desno)

Program je  vodila pjesnikinja i urednica Skala radija Dubravka Jovanović. 

Dubravka Jovanović (lijevo) i Ana Nives Radović (desno) vodile su program

Direktorica Turističke organizacije Ana Nives Radović, u dijelu programa na engleskom jeziku, kazala je da ,,slavimo večeras ljepotu života i umjetnost imaginacije”.

Ona je podsjetila da ,,Bokeljska noć” postoji više od dva vijeka i da je proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom.
– Ovo je noć koja će izazvati drugačije, lične, ali jedinstvene emocije kod svakoga – istakla je Radović i podsjetila da je Kotor ovog ljeta bio ,,dinamičan i ispunjen pjesmom” i da upravo ,,Bokeljska noć” je skup svega najboljeg i da njome pokazuju ko su i što znaju.
Zaista je bilo tako. Kotorani su putem ukrašavanja barki pokazali svoje umijeće i duhovitost. Doprinos ovoj manifestaciji dali su i slikar Tiho Vujović sa Cetinja koji je svoju barku nazvao ,,Tihov san”, zatim Holanđani koji su se predstavili dvjema barkama, u obliku tulipana i sira, te Ukrajinci čiji je gusarski brod bio van takmičarskog dijela.

Kotorska Gradska muzika

Početak ove tradicionalne manifestacije najavila je na rivi kotorska Gradska muzika čiji su članovi, većinom dječaci i djevojčice, obučeni u bijelom svirali na brodu iste boje numere poput ,,Da nije ljubavi” i ,,Diridondu” i pravili đireve na vodi. Publika im je mahala s kopna.
Nakon njih, jedrilice Jedriličarskog kluba „Lahor“, predvođene su djecom koja su mahala s osmijehom publici.
Uslijedilo je predstavljanje 43 barke, a potom i veličanstveni muzički vatromet uz pjesme ,,What a feeling” i ,,Bokeljska noć” Vica Vukova.
Nakon završetka ovog dijela programa i proglašenja pobjednika, Fešta nad feštama se nastavila na trgovima u Starom gradu gdje su nastupali izvanredni kotorski izvođači.

Tri kvarta

Publika je plesala uz hitove kao što su ,,Bad girls” i ,,Lutka za bal” koje je na Trg od oružja donijela odlična ,,The Grupa”, kao i ,,Da nije ljubavi” koju su izvodila sjajna ,,Tri kvarta”.

Four blues drivers

Malo dalje, na Trgu Svetog Tripuna publika je uživala  u energičnoj svirki izvanrednih ,,Four blues driversa”. 

Mija i SaraNa nekoliko koraka od njih-puna Pjaca od muzeja uz Miju i Sanju koje su za publiku pjevale ,,Sliku u mom oku” i ,,Finu.
Na trgu ispred Muzičke škole ,,Vida Matjan” grupa je svirala ,,Don’t stop the music”. Na Pjaci kod starog zatvora nastupala je ,,VIS Tetra”, na Pjaci Svetog Nikole ,,Acoustic therapy”, a na Škaljarskoj pjaci ,,Klapa Incanto” i bend ,,Škuribanda”.
U saradnji sa Turističkom organizacijom i Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor na bedemima blizu Gradske pjace organizovana je izložba fotografija ,,Bokeljske noći” iz 1959. godine, kada joj je prisusutvovao Maršal Tito.
Iznad glavnih gradskih vrata, pored banera Bokeljske noći nalazio se i baner sa likom i tekstom pjesme ,,Bokeljska noć” nedavno preminule Maje Perfiljeve.

Predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović bio je zadovoljan manifestacijom.
– Utisci su fenomenalni. Nevjerovatno je s koliko želje, volje, motiva i ciljeva, truda su naši sugrađani kreirali večerašnje barke, odnosno, omogućili sugrađanima i brojnim gostima koji su večeras posjetili Kotor da vide sve ono što se kroz ,,Bokeljsku noć” baštini, u smislu tradicije koja je toliko duga i koja sigurno će oslikavati život ne samo Kotora, nego i cijele Crne Gore…Bokokotorski zaliv večeras je sijao. Poslali smo poruku, ne samo Crnoj Gori, nego regionu, Evropi i svijetu – rekao je Aprcović.

U ime  JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković” v.d. direktorice Tatjana Miljenović kazala je da je ,,sve ispalo savršeno kvalitetom barki i programom”.

-,,Bokeljska noć” je posebno značajna. Ima status nematerijalnog dobra Crne Gore i zbog toga je najbitnija fešta koju Kotor, Boka i Crna Gora imaju. Drago nam je što je odziv veliki i, na kraju krajeva, što je prepoznata kao dio kulturnog i nacionalnog identiteta Crne Gore – istakla je Miljenović.

 

This slideshow requires JavaScript.

Organizator Fešte nad feštama je JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković” Kotor, suorganizator lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

B.R.
Foto: B. Šekularac

 

Više fotografija u foto galeriji.

kud duga