MAGAZIN PREPORUKA

LARA FABIJAN: Ljubav je spas za čovječanstvo

Milioni ljudi širom svijeta obožavaju je zbog muzike kojom šalje poruku o ljubavi, jednakosti i snažnim emocijama. Ona je Lara Fabijan, belgijsko-italijanska kantautorka i glumica sa kanadskim pasošem.

Bilo da pjeva fanu iz Los Anđelesa ili obožavaocu iz gradića u Indiji, stihovima ujedinjuje svijet, pjevajući na francuskom, italijanskom i engleskom, španskom, portugalskom, ruskom. Njen baršunasti vokal umije da takne najdublje kutke u duši slušaoca, o čemu govori i 20 miliona prodatih albuma. Lara Fabijan proslavlja 50. rođendan i 30 godina karijere, turnejom 50 World Tour. Povodom svog poslednjeg, 14. albuma Papillon (Leptir), Lara otvara svoju dušu bez ostatka.  Pjesme sa albuma su o ljubavi, ali i otuđivanju odnosa, želji da se napravi promjena u našim životima, želja za lakoćom i izazovima sa kojima se susrećemo.

Sa posebnom lakoćom povezuje se sa ljudima na sceni. Kako kaže, svaki koncert pruža priliku da se upoznate sa publikom iz različitih krajeva svijeta.

-I kada koračate binom dok su hiljade očiju uprte u vas, gledajući svaki vaš korak, osluškujući svaki vaš uzdah, nemoguće je da nemate tremu, ali s druge strane, kada počne šou, muzika pokaže svoju magiju i ja postanem jedno sa publikom. Upravo je ta veza ono što čini muziku magičnom. Čak iako ne razumiju svi o čemu pjevate, jer ne govore engleski ili francuski, mi ćemo dijeliti emocije koje u nama budi pesma. Zaista ne znam nijednu drugu stvar koja ima moć da ujedini ljude koji se međusobno ne poznaju na tako visokom emotivnom nivou – kazala je Lara.

U vrijeme velikih religijskih, političkih i rasnih podjela širom svijeta, njene pjesme su nešto što ljude spaja.

-Mišljenja sam da je istorija čovječansva uvijek imala različite izazove. Doduše smatram da nijedan period u istoriji nije imao ovakve probleme kao u vrijeme u kojem mi danas živimo. Ipak, socijalne mreže, internet i evolucija medija povećavaju naš nemir i mi se osjećamo ugroženije i uplašenije nego ikad prije. I ponekad u svoj toj brizi, u svoj toj buci, možda ne uspijevamo da vidimo najvažnije izazove sa kojima se čovjecanstvo susrijeće, kao što su klimatske promjene. Ja vjerujem da je jako važno da smo svi toga svjesni i da smo svi u tome zajedno bez obzira na rasu ili nacionalni identitet. I mi moramo da se ujedinimo i djelujemo zajedno da riješimo ove stvari. Moja pjesma Communify na mom prethodnom albumu Camouflage je bila upravo o ovome. A pjesma Par Amour na albumu Papillon je o opstanku u jeku velikih izazova sa kojima se susrijećemo kao društvo, ali i kao ljudska bića – poručuje ova umjetnica.

Najdraža, od svih njenih numera je Je t’aime, koja ju je definisala kao umjetnicu.

Kada ne nastupa, kaže, radi ono što i sve druge žene – pregršt kućnih poslova. Ima malu ćerku, kuva, vodi je do škole i nazad. Imam psa koji takođe želi pažnju. I ima porodicu, muža, tako da je život van muzike kao i svaki drugi.

Njena pjesma  La Difference je himna o ljubavi i prihvatanju širom svijeta.

-Ne postoji ništa loše u tome što volite drugo ljudsko biće i nikada nijedan konflikt ili zlo nije došlo od ljubavi. Naprotiv, ljubav je odgovor za mnoge nesreće sa kojom se čovječanstvo susrijeće – poručila je ona.

 

Izvor: grazia.rs