MAGAZIN PREPORUKA

KOKO ŠANEL: Žena koja nas je naučila smjelosti

Gabrijel Koko Šanel, francuska modna kreatorka, pionirka u svijetu mode, rođena je 19. avgusta 1883. godine u malom francuskom gradiću Saumuru.

Ovu smjelu damu koja je dvadesetih godina prošlog vijeka lansirala novi modni stil koji je bio potpuno suprotan od dotadašnjih modnih standarda, i danas mnogi smatraju najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. vijeku.

Koko Šanel je jednostavnost smatrala najvažnijim elementom prave elegancije, te je u skladu s time “ukinula” neudobne korzete i ponudila ženama praktičnu odjeću koja oslobađa tijelo.

Pamtimo je najviše po ženskom odijelu koje se sastoji od suknje do koljena i sakoa, te po čuvenoj maloj crnoj haljini i naravno po parfemu “Chanel No. 5” koji je postao legendarni miris 20. vijeka. Kreirala je kompletan modni stil – ručne torbice s drškama od zlatnih obruča spojenih u lanac, šik detalje u obliku velikog cvijeta na reveru. Bijela i crna boja su, zahvaljujući njoj, postale temelj svakog modnog stila a biseri i parfemi neizbježni detalji za žene sa stilom.

Koko je ženama obukla pantalone, raspustila barokne punđe, skratila im kosu, ali i suknje. Budući da pokretima tijela ne odgovaraju kruti materijali, za svoje modele birala je laganije materijale.

Preminula je 1971., u 88. godini života, u pariškom hotelu smještenom tačno nasuprot njenom prvom butiku. Za sobom je ostavila neizbrisiv trag, uticala je na mnoge živote, na umjetnost i na modu. Revolucionarna, inovativna i drugačija, davala je ženama lekciju iz smjelosti, hrabrosti i stava, generacije je naučila što je to otmenost i stil.

André Malraux, francuski pisac, revolucionar, teoretičar kulture i vrsni poznavalac umjetničkog i političkog života Francuske davno je predvidio: „Od Francuske u 20. vijeku ostaće zapamćena samo tri imena: de Gol, Pikaso i Koko Šanel“.

Oko njenog groba postavljeno je pet kamenih lavova, koji simbolizuju snagu ove nevjerojatne žene.

 

Izvor: Sense