PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Kupine – prirodan lijek protiv anemije, dijabetesa, gripa i prehlade

Kupine obiluju vrlo ljekovitim antioksidansima koji učestvuju u procesu sprječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava kao što je, na primjer, Alchaimer. Elaginska kisjelina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo.

Poželjno je jesti ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Ako se jedu redovno, kupine pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg otkriva da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u regulisanju tjelesne težine pa se preporučuju ljudima koji su na dijeti i žele da skinu višak kilograma.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kisjelinu koja je aktivan sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperature i djeluje protivupalno. Ovo voće štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizam. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zarastaju. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom časopisu pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi, a sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

 

Izvor: B92