MAGAZIN PREPORUKA

REKORDNO: Bondov automobil prodat za više od šest miliona dolara

Foto: Aston Martin promo

Jedan od svega četiri primjerka klasičnog ,,aston martina DB5” iz flma o Bondu prodat je proteklog vikenda na aukciji kuće RM Sotheby u Montereju za 6.385.000 dolara.

Tako je nadmašena procjena stručnjaka koji su uoči prodaje predviđali da će automobil dostići cijenu između četiri i šest miliona, a ovaj filmski DB5 postao je najskuplji Bondov auto svih vremena.

Iako je ovaj model u javnosti proslavio film ,,Goldfinger”, prodati primjerak nije korišćen na snimanju ovog ostvarenja, ali jeste u promotivne svrhe za sljedeći – ,,Thunderball” iz 1965. i imao je iste specifikaciji i dodatke kao onaj iz ,,Goldfingera”.

Automobil se može regularno voziti po javnim saobraćajnicama, a svi ,,filmski” dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta, kažu u Aston Martinu.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se, takođe, izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cijevi mitraljeza i sistem za aktiviranje dimne zavjese.

Tu je, naravno, čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmjenjive registarske oznake. Inače, postupak restauracije i modifikovanja trajao je čitave četiri godine.

Izvor: B92.net