ART SLAJDER

ZAVRŠENA SMOTRA ,,UMJETNOST&MODA” U KOTORU: Sergej Polunjin i baletska predstava za kraj

Internacionalna smotra ,,Umjetnost&moda Kotor 2019” završena je sinoć na spektakularan način, komadom čiju koreografiju potpisuje Juke Oiši, a u glavnoj ulozi je najbolji baletan današnjice Sergej Polunjin.
On je sa Aleksejem Ljubimovim i Dejanom Kolarovim na scenu donio Posvećenje.
Sve je ličilo na bajku u prelijepom ambijentu ispred katedrale svetog Tripuna, borbi između dobra i zla, tamnih i svijetlih sila u čovjeku i na kraju katarzi i prosvjećenju.
Prvo su na scenu izašli solista u Moskovskom akademskom muzičkom teatru „Stanislavski i Nemirovič-Dančenko“, Aleksej Ljubimov i solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Kolarov. Oni su izuzetno prenijeli ludilo i podvojenost u čovjeku.
Suvo lišće na bini i dim koji se pomaljao doprinosili su mističnosti, kao i duboki glas koji je govorio: ,,Morate odabrati. Ne možete imati sve, to nije dozvoljeno. Jedna sreća je sve što ćete dobiti.”
Nakon njih Polunjin je pokazao zašto ga smatraju najboljim baletanom današnjice i nasljednikom Nižinskog, Nurejeva i Barišnjikova. Priču o Nižinskom prenio je na perfektan način. Činilo se kao da ga je razumio u dušu. Vječiti nepripadnici i neprilagođenici vremena u kojem stvaraju i žive. Pobunjenici. Poete. Ljudi ispred svog vremena.

This slideshow requires JavaScript.

Polunjin i Nižinski savršeno su se uklopili sa još jednim pobunjenikom i poetom Igorom Stravinskim na čiju je muziku Polunjin prikazivao emocije i ludilo Nižinskog. Sablasna simbolika tog gušenja nekoga ko je ispred svog vremena i zarobljenosti u ovom pomolila se ispod lišća u vidu crvenog konopa kojeg je Polunjin obmotao oko sebe i vrata i ostao da leži na sceni dok je publika dugo aplaudirala i izgovarala bravo.
Na kraju, dok je ležao, na scenu su ušetali prvo Kolarov, pa Ljubimov u konačnom raspletu.
Bravo, dug aplauz i ustajanje publike govorili su više od riječi o tome šta su mislili o vjerodostojnosti Polunjina, Kolarova i Ljubimova.
Cio sinoćnji događaj urađen je u saradnji modne agencije Fabrika, Opštine Kotor i Fondacije Sergej Polunjin.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga