ART PREPORUKA

ART: Preminuo Piter Fonda

Foto: Mercedes 

Američki glumac Piter Fonda preminuo je juče u svom domu u Los Anđelesu u 79. godini, saopštila je jutros porodica.
Sin legendarnog holivudskog glumca Henrija Fonde, mlađi brat Džejn Fonde i otac Bridžit Fonde, Piter Fonda je preminuo od posljedica raka pluća, navodi se u saopštenju koje je potpisala porodica.
– Ovo je jedan od najtužnijih trenutaka u našim životima, nismo u stanju da pronađemo riječi da izrazimo svoju bol. Molimo za poštovanje privatnosti. Dok žalimo gubitak divnog čovjeka, s druge strane, želja nam je da slavimo njegov nesavladiv duh i ljubav prema životu. U Piterovu slavu, molim vas, podignite čašu slobode – piše u saopštenju porodice, dostavljenom časopisu ,,People”.
Džejn Fonda podijelila je sjećanja.
– Tužna sam, on je bio moj mlađi voljeni brat i pričalica u porodici. Provela sam divne trenutke s njim posljednjih dana. Otišao je se osmjehujući si – kazala je Džejn Fonda.
Piter Fonda se proslavio u ostvarenju ,,Goli u sedlu” (Easy rider) iz 1969. godine, čiji je scenario napisao sa Denisom Hoperom i Terijem Sauternom.
Fonda je bio dva puta nominovan za Oskara – za ,,Goli u sedlu” i za ,,Ulijevo zlato” iz 1998. godine reditelja Viktora Nunjesa. Fonda nije dobio Oskara ali je osvojio Zlatni globus za ulogu u Nunjesovom ostvarenju.
Igrao je u filmu ,,Ghost Rider” iz 2007. godine, a njegov posljednji film je ,,The Last Full Measure” sa Samjuelom L. Džeksonom i Morganom Frimenom, koji će se od oktobra prikazivati u američkim bioskopima.
Izvor: beta.rs

kud duga