DRUŠTVO SLAJDER

BUDVANIN ANDRIJA MARTINOVIĆ U ITALIJI: Arhitektura daje neograničenu kreativnu slobodu

Budvanin Andrija Martinović nakon što je u Italiji okončao master studije iz arhitekture zaposlio se u multinacionalnoj Real Estate kompaniji, CBRE, gdje je dio internacionalnog tima, koji pruža usluge konsaltinga za različite investicione projekte kroz finansijske procjene i cjelokupnu analizu tržišta i njegovih potencijala.

Andrija je ispričao za MNE magazin da većinu njihovih klijenata čine investicioni fondovi i banke, kako italijanski tako i internacionalni, što mu omogućava da ima uvid, ne samo u italijansko, već i cjelokupno tržište Jugoistočne Evrope.

-Moje dosadašnje iskustvo u ovoj korporaciji je jako pozitivno. Dopada mi se što radim u internacionalnom, dinamičnom okruženju sa ljudima različitih obrazovnih profila i kultura. Dio mog posla su i česta putovanja, kao i pohađanje različitih treninga i seminara kroz koje imam priliku da se konstanto stručno usavršavam. Jedna od jako bitnih stvari jeste što su vaš trud i zalaganje, kao i rezutati koje postižete glavni parametri za napredovanje u karijeri – istakao je on.

Studije

Andrija je osnovne studije završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Beograd nakon čega je odlučio da stekne internacionalno iskustvo i preseli se u Milano. Pohađao je dvogodišnje master studije na Univerzitetu Politecnico di Milano.

-Na drugoj godini studija sam imao priliku da steknem prvo radno iskustvo u priznatom milanskom arhitektonskom birou. Ovaj period predstavlja veoma dragocijeno iskustvo – kazao je on.

Diplomirao je na tezi: ,,Culture infrastructure as a main tool for revitalization of Urban tissue and Tourism. The case of the city of Budva in Montenegro”, a iskustvo koje je imao na master studijama je, kaže, više nego pozitivno. Precizirao je da je kurikulum master programa ahitekture na Politehniku uglavnom fokusiran na praktični dio kroz izradu različitih grupnih projekata sa kolegama iz različitih krajeva svijeta.

-Takođe, tokom dvogodišnjeg kursa pružila mi se mogućnost da prisustvujem predavanjima velikih arhitekata, kao što su Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Herzog & de Meuron, što je veoma motivišuće za mlade arhitekte – naveo je on.

Arhitektura je bila njegov izbor još od osnovne škole, tako da, priča on, u njegovom slučaju nije bilo neke velike dileme oko toga šta će studirati. To je, prema njegovim riječima, nauka koja daje neograničenu kreativnu slobodu.

-Pored toga, još tokom osnovnih studija pokazao sam najveće interesovanje za izučavanje održivog finansijskog aspekta arhitektonskog projektovanja, što je i bila moja motivacija da svoju karijeru razvijam u tom smjeru i specijalizujem se ka istraživanju održivih investicionih projekata i njihovoj implementaciji – istakao je on.

Milano

Milano je, prema riječima našeg sagovornika, grad po mjeri čovjeka. To je grad, ističe Andrija, koji otvara puno mogućnosti, kako u poslovnom, tako i u socijalnom aspektu.

– Grad pruža različita kulturna dešavanja i manifestacije tokom čitave godine. Pored toga, jedan od najvećih benefita jeste njegov geografski položaj, koji ga čini dobrom polaznom tačkom za obilazak čitave Evrope. Ono što mu nedostaje je more. A grad bez mora je grad bez duše – kaže on.

Internacionalno iskustvo je veoma bitno u njegovom razvoju i karijeri, kako na akademskom, tako i na poslovnom planu i na to je veoma ponosan.

– Ali, zaista, duboko vjerujem da ću u budućnost imati priliku da to stečeno iskustvo primijenim u mojoj Crnoj Gori. Smatram da Crna Gora ima  puno investicionih potencijala za razvoj održivog turizma i da kroz pravilno urbano planiranje može da postane prepoznatljiva destinacija na svjetskoj mapi – zaključio je naš sagovornik.

N.Đ.