PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Neobične činjenice o ženskom tijelu

Ilustracije

Za žene se kaže da su nježniji pol, ali u nekim fizičkim karakteristikama jače su od muškaraca. Često se smatra kako su tijela žene i muškarca u temeljima vrlo slični, no postoje neke razlike za koje možda niste znali. Evo osam neobičnih činjenica o ženskom tijelu.

1. Žensko srce kuca brže

Veličina srca kod žena iznosi dvije trećine ukupne veličine srca muškarca. Teži u prosjeku 120 grama, dok je srce muškarca otprilike 180 grama. Međutim, kako je žensko srce manje ima više otkucaja po minuti. Tačnije od 78 do 82 puta, dok muško srce ima 70 do 72 otkucaja po minuti.

2. Sporije vare hranu

Probavni sistem žene hranu vari pet puta duže u poređenju s muškarcem. Razlog tome je što žene u prosjeku imaju manje želuce koji proizvode manje kisjeline za razgradnju obroka. Sporija probava je takođe povezana sa ženskim hormonom estrogenom koji ima opuštajući uticaj na debelo crijevo, pokazuju istraživanja američke Kliničke zajednice.

3. Imaju jači imunitet

Ključ za jači imuni sistem kod žena leži u njihovim genima, tačnije u hromozomima. Svaki čovjek ima 23 para hromozoma. Pol određuju dva gena. Kod žena dva X hromozoma i kod muškaraca jedan X i jedan Y. Dvostruki X hromozom kod žena ključan je za dodatnu snagu ženskom imunosnog sistema jer X hromozomi sadrže više gena povezanih s imunitetom.

4. Trepću više od muškaraca

Muškarci u prosjeku trepću 14.5 puta u minuti, dok su kod žena treptaji češći i brži, oko 14.9 puta u minuti. Smatra se da se to događa zbog višeg nivoa ženskog hormona estrogena koji stimulira proizvodnju maziva, uključujući i suza. Suze se sastoje od tri sloja – sluzi, vode i ulja, objašnjava Glenn Carp, očni hirurg iz klinike London Vision. Muškarci imaju više testosterona koji bolje stvara suze koje bolje vlaže oči pa su im i treptaji rjeđi – kaže Carp.

5. Koža im je mekša i osjetljivija

Koža kod muškaraca je tvrđa i gušća za razliku od ženske. Samim time ženska je koža osjetljivija na spoljne nadražaje. Zbog toga žene češće dobijaju akne i bore. Za ovo su takođe zaslužni hormoni. Muškarci prirodno imaju više testosterona koji čini kožu debljom i otpornijom.

6. Više plaču

S obzirom na stereotipe, ovo je jedan od najstarijih. Međutim studije pokazuju da žene uistinu plaču više od muškaraca. Krive su hormonalne razlike, ali i društveni uslovi. Žene u prosjeku plaču 30 do 64 puta godišnje, dok broj plakanja kod muškaraca iznosi od šest do 17 puta na godinu. Višak testosterona utječe na manje suza kod muškaraca. Osim toga, suzni kanali kod muškaraca su veći pa suze lakše otiču prirodnim putem, dok kod žena ostaju zaustavljene i prelaze preko donjeg očnog kapka.

7. Imaju bolje čulo ukusa

Mnoga istraživanja su pokazala da žene razlikuju više ukusa hrane od muškaraca. Odgovor se krije u tome što one imaju više okusnih pupoljaka na jeziku. S evolucijskog stajališta to se povezuje s njihovom zaštitom potomstva tokom i nakon trudnoće. Žene također imaju i intenzivnije čulo mirisa od muškaraca.

8. Fizički su fleksibilnije

Pliće zdjelice kod žena čini ih fleksibilnijima u području kukova u poređenju s muškarcima. Samim time imaju veći raspon pokreta. Razlike u fleksibilnosti veće su za vrijeme trudnoće. Hormoni estrogen, proestrogen i relaksin opuštaju vezivno tkivo u mišićima što otvara mogućnost boljeg rastezanja i pripreme za porođaj.

 

Izvor: Avaz.ba