DRUŠTVO PREPORUKA

PRISTIGLO 27 ZAHTJEVA: Odobreno 20 novih studijskih programa

Ilustracija

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja je lani i u prvom kvartalu ove godine od ustanova visokog obrazovanja dobila ukupno 27 zahtjeva za akreditaciju novih studijskih programa, od čega je, za sada, pozitivno riješila njih 20.

U izvještaju o radu ovog tijela za prošlu godinu i za prvi kvartal ove godine pojašnjeno je, između ostalog, da se postupkom akreditacije studijskog programa radi ocjena kvaliteta i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima, uporedivosti sa istim ili sličnim programima u inostranstvu, kao i zastupljenost i kreditno vrednovanje praktične nastave.

-Akreditacija studijskog programa se izdaje na vremenski period od najduže pet godina, dok za programe koji traju duže od pet godina akreditacija se izdaje na period trajanja studijskog programa – navedeno je u tom dokumentu koji je nedavno usvojila Vlada.

Agencija se još nije izjasnila o zahtjevu za akreditaciju novih studijskih programa koji je podnio Fakultet za poslovni menadžment u Baru za osnovni i master akademski studijski program poslovni menadžment, kao i za osnovni program poslovna psihologija i psihološko savjetovanje.

Ovo tijelo, sudeći prema izvještaju i podacima koji su istaknuti na sajtu, nije se izjasnilo ni o zahtjevu Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica za postdiplomski akademski studijski program dizajn i multimedija, kao ni za inicijativu Fakulteta za finansije, bankarstvo i ekonomsku diplomatiju koji želi da otvori osnovni akademski studijski program poslovne ekonomije, finansija i bankarstva, osnovni program menadžment i preduzetništvo.

Na čekanju je i prijedlog Fakulteta za poslovnu ekonomiju, u Baru, Univerziteta Adriatik o otvaranju doktorskog akademskog studijskog programa ekonomije. U dokumentu Agencije pojašnjeno je, pored ostalog, da su pojedini zahtjevi podneseni krajem 2018. godine, te da ih zato rješavaju u toku ove godine.

 

Izvor: Pobjeda