PREPORUKA ZDRAVLJE

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Od septembra na listi novi ljekovi

Komisija Ministarstva zdravlja za ocjenu ispunjenosti kriterijuma za stavljanje lijeka na Listu ljekova donijeće odluku o dopuni kojom će se na ovoj listi, od septembra, naći od 40 do 50 novih medikamenata.

U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima oko 20 farmaceutskih kuća koji su ponudili nove ljekove iz svoje palete. Na listi će se naći više ljekova iz oblasti oftalmologije, kao i za zarazne bolesti, a prvenstveno za HIV i hepatitis.

-Komisija je pripremila dopune nove liste ljekova i nadamo se da će, poslije dodatnih kontrola i administrativnih obaveza, biti u primjeni od septembra. Cilj nam je da svaka nova lista ljekova nadmaši prethodnu, bude bolja i kvalitetnija i da omogući što veću dostupnost i ljekarima i pacijentima savremenih terapijskih opcija za liječenje svih bolesti – kazali su iz Ministarstva.

Objasnili su da se Lista ljekova revidira najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

Na aktuelnoj Listi ljekova je njih 1.178, a taj broj, pojasnili su, “odnosi se na sve farmaceutske oblike i različite koncentracije/jačine lijeka u okviru 554 pojedinačna lijeka”.

 

Izvor: Pobjeda