PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ELIZABETA II: Prtljag bez kojeg kraljica ne kreće na put

Foto: Depositphotos/pool

Kraljica Elizabeta II je  engleski monarh koji je najviše putovao u istoriji. Kraljica je posjetila mnoge zemlje širom svijeta kao vladar britanske kraljevske porodice. Jedan izvor otkrio je bez čega kraljica nikada ne kreće na put.

Kraljica u torbici uvijek nosi držač za torbu u obliku kukice koju koristi kada treba da odloži tašnu tokom neke posjete. Ona je od toga napravila poseban ritual.

Ona uvijek nosi i novčanicu od 5 funti, uredno sklopljenu kako bi dala prilog u crkvi. Kraljica na putovanjima nosi i par bijelih rukavica, ali ne samo kao modni detalj.

-Kako se ona mnogo rukuje, rukavice su joj potrebne kako bi spriječila da se neke bakterije rašire i izazovu infekciju – rekao je Ričard Ficvilijams, kraljevski komentator.

Rukavice su kreacija Kornelije Džejms, koja je 1970. godine dobila priznanje za njen rad sa kraljevskom porodicom.

Najbizarnija stvar koju kraljica uvijek nosi je pakovanje krvi. Zdravlje monarha je veoma važno i kada kraljica putuje u zemlju u kojoj su rezerve krvi male, ona se  postara da je njeno lično pakovanje krvi spakovano. To je za slučaj da je njeno zdravlje ugroženo i da je potrebna hitna transfuzija.

Pored toga što je uvijek obezbijeđena zdravstvena njega, sa njom putuje i njen ljekar. Uz nju je doktor Kraljevske mornarice koji sa sobom na putovanjima nosi torbu sa medicinskom opremom i ljekovima, ali i defibrilator za hitne slučajeve.

 

Izvor: B92