Porto Novi
ART SLAJDER

BORIS NOVKOVIĆ UOČI NASTUPA U HOTELU MOGREN: Uvijek se rado vraćam u Budvu

Hrvatski kantautor Boris Novković nastupiće u četvrtak na terasi hotela ,,Mogren” u Budvi, u pop-up restoranu ,,Makarul”.
Kaže za MNE magazin da čim je vidio prelijepu terasu hotela ,,Mogren”, rekao je da je to odličan prostor za druženje sa budvanskom publikom i prihvatio poziv da nastupi u tom gradu kojem se uvijek rado vraća.
Teško je napraviti repertoar, dodaje naš sagovornik, kada imate opus od dvjestotinjak pjesama iz 30-godišnje karijere. Publika u ,,Makarulu” čuće stare hitove, uz aktuelne singlove ,,Moskva” i ,,Gori ulica”.

– Čim sam vidio prekrasnu terasu hotela ,,Mogren”, rekao sam da je to odličan prostor za druženje s budvanskom publikom i, naravno, prihvatio koncert. Uvijek se rado vraćam u Budvu. Osim što je prekrasan grad sa turističkim i kulturnim ljepotama, Budva je oduvijek i centar vrhunske muzike iz čitavog regiona, pa smo tako budvanska i crnogorska publika i ja povezani od samih mojih početaka do danas. Sviraćemo sve što je bilo uspješno, uključujući i nove aktuelne singlove u protekle dvije godine; kao što su „Moskva“ i „Gori ulica“.
Kako je nekom, sa tolikom plodnom, lijepom i dugom karijerom, sastaviti repertoar za neki nastup? 
– U opticaju mog opusa je negdje oko 200-tinjak pjesama za set listu od 25. Nije lako, ono što se uvijek mora poštovati je da izvedeš najveće hitove iz svog opusa, iako bi možda ti iz zabave i želje za promjenom, posegnuo ponekad za manje znanim pjesmama, ali tada bi se više zabavljao sam izvođač, a manje publika, tako da, bez obzira što si neku pjesmu izveo hilajdu puta, moraš ih ispoštovati jer ih publika želi čuti.
Ono što je najsvežije, kad su poslovni projekti u pitanju, jeste pjesma ,,Gori ulica”. Vi potpisujete tekst i muziku, a posevećena je kćerki Si. Na koji je način ona Vaša inspiracija? 
– To je jedna vesela i vedra, ljetna pjesma, koja je na tragu mojih hitova s kraja 80-tih, kao što je „Dok svira radio“. Pjesma nema nekakvih dubokih pretenzija, svaka inspiracija je stvar trenutka, pa eto, trenutak u kojem sam ja očekivao dolazak svoje kćeri na svijet me je snažno inspirisao za pjesmu.

Takođe, ,,Gori ulica” je najava novog studijskog albuma. Šta možete reći o njemu, o tematici pjesama, saradnicima, kako protiče cijeli proces pisanja i snimanja novih numera? 
– Iako sam kantautor, većina pjesama su moje kantautorske pjesme, ali volim da imam široki dijapazon saradnika. U ovom trenutku najviše sam sarađivao sa Dušanom Bačićem, kolegom iz Beograda koji je ostvario pun pogodak sa „Moskvom“ i sa kolegom iz Zagreba Hrvojem Prskalom, koji je producirao posljednji singl „Gori ulica“.
Sa pjesmom ,,Tamara” postali ste najmlađi hitmejker u Jugoslaviji. Zanimljivo je da zamalo da ne uđe na album ,,Kuda idu izgubljene djevojke”, jer se prosto u tom trenutku nije uklapala tu. S obzirom da imate pjesmu i album ,,Jači od sudbine”, da li je zaista onda čovjek jači od sudbine kad se pogleda slučaj kakav je bio sa ,,Tamarom” ili ipak sudbina nadjačava čovjeka? 
– Ovo je vrlo filozofsko pitanje, a ja sam sklon filozofijama pa bih, ako se zanesem moglo potrajati duže. To je otprilike kao vječno pitanje – što je prvo, kokoška ili jaje? Ja mislim da je bitno u životu osluškivati svoj puls, svoju energiju i svoje snove. Sve je to bilo satkano u mojoj muzici i stihovima i mojoj čvrstoj vjeri u grudima, pa tako mislim i da tada nismo stavili „Tamaru“ na taj prvi album, moja ljubav spram muzike i emocije pronašle bi put do publike na drugačiji način, ali sam siguran da bi. Jer, nije stvar jedne pjesme, već 30 godina jedne karijere i jednog putovanja, koje je predivno zbog uzajamnih osjećanja onih koji slušaju muziku koju ja stvaram.
Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva