MAGAZIN PREPORUKA

STEREOTIPI: Zašto vas zanima koliko sam stara?

Za samo nekoliko nedjelja njen post je podržalo više od 50 hiljada žena iz cijelog svijeta! Kanađanka Annick Robinson se vraćala kući u Montreal nakon konferencije. Bila je umorna nakon leta i željela je da vidi svoju djecu što prije. Bila je na aerodromu kada joj je konsultant za prodaju kozmetike prišao i počeo da postavlja pitanja …

​Evo Annick-ne priče, koju je podržalo 55.000 ljudi svojim “lajkovima” na Fejzbuku.

“Juče sam bila užasno umorna. Bila sam na aerodromu i upravo sam krenula prema izlazu, kada me je taj momak konsultant isprovocirao da razgovaram s njim, nakon što mi je dao besplatan prirodni sapun. Ali u savremenom životu nema ništa besplatno! Barem ne na aerodromima …

Zatim je došlo do ovog dijaloga:

Muškarac: “Vaša koža ima prirodan izgled, bez šminke ste, zar ne?”

Ja: “Da.”

Muškarac: “Hajde da pogodim vaše godine …”

Ja: “Izgledam u skladu sa svjim godinama – i to je sasvim normalno.”

Muškarac (ne znajući kako da reaguje na takav odgovor): “Dozvolite mi da vam pokažem seriju za lice. Ako sada ne počnete da pazite na lice, onda će te bore na licu postati mnogo dublje do 45-e godine, a tada kozmetika više ne može pomoći. ”

Ja: “Šta nije u redu s tim da žena izgleda kao da ima 40 godina?”

Muškarac: “Hajde da pričamo o kesama ispod očiju i borama. Mogu vam ponuditi kremu za kožu oko očiju, koja će vas osloboditi tih problema za 15 minuta. ”

Ja: “Šta nije u redu sa mojim očima?” Imam malo dijete kod kuće i ne spavam dobro poslednje dvije godine, tako da imam kese ispod očiju i srećna sam što su tu. Moj muž i ja se često smijemo, otuda su bore. To je sve njegova krivica. On voli kako ja izgledam. Mislim da mi ne treba vaša krema. ”

Muškarac: “Možda vam sada nije potrebna, ali sa 50 će biti suviše kasno da se nešto promijeni. Ako sada ne počnete da djelujete, bore će biti toliko duboke da će samo operacija moći pomoći. ”

Ja: “A šta je strašno da žena stari? Moj muž i ja često smo pričali o tome kako ćemo živjeti i sresti starost zajedno, bićemo takav zabavan stariji par sa puno bora. I moj muž stari, svi mi starimo. To je sastavni dio života. ”

Muškarac (nervozno gleda na druge prolaznike, koji su stajali blizu kioska i slušali razgovor): “Čekaj, ako ste zabrinuti zbog cijene, mogu vam dati dobar popust – 3 kreme za 199 $. To je jeftinije od botoksa! ”

Ja: “Ja izgledam normalno sada kada imam 45 godina, i ja ću izgledati normalno i kada budem imala i 50, jer nema ničega kriminalnog u tome što žene stare. Starije doba je privilegija koju mnogi negiraju. Ja ne odobravam kako pokušavate da reklamirate mladost umjesto svoje robe i ocrnjujete starenje, pretvarajući ga u taktiku prodaje. ”

Nakon ovog razgovora, odlučila sam da napravim fotografiju mog izboranog lica sa kesama ispod očiju. Ovo lice vole moja djeca i moj muž, tako da mislim da ću ići još sa njim u takvom obliku. ”

Nakon što je primila hiljade komentara i odgovora, Annick je objavila još nekoliko riječi.

” Zahvalna sam svima na podršci, ali želim da pojasnim. Moj post ne proslavlja prirodni izgled bez šminke, on nije ni o tome što su me uvrijedile riječi konsultanta, momak je samo obavljao svoj posao. Moj post je o industriji ljepote, koja zarađuje milione, prisiljavajući žene da mrze svoj izgled i potpuno prirodne procese starenja. Hajde da promijenimo ove nametnute stereotipe, jer žene imaju mnogo važnije poslove, nego da sjede i nervozno računaju svoje bore! ”

 

Izvor: bebamur