DRUŠTVO PREPORUKA

ŽELJKA RADAK-KUKAVIČIĆ: Evidentirano 204 hiljade gostiju, od boravišne takse više od 4,4 miliona eura

 

 U Crnoj Gori juče je bilo 204 hiljade evidentiranih turista. Rekordni podatak iz prošle godine zabilježen je 10. avgusta i tada je registrovano nešto više od 196 hiljada gostiju. Ipak o uspješnosti sezone najbolje govori podatak da zaključno sa 1. avgustom, Crna Gora bilježi više od 4,4 miliona eura prihoda od boravišne takse, dok je prošle godine u isto vrijeme po tom osnovu prihodovano oko 3,6 miliona eura, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.

Uspješnost sezone, prema riječima Radak-Kukavičić možemo da ocjenjujemo tek kada ona bude u potpunosti završena i kada dobijemo zvanične podatke Monstata i CBCG.

-Fizički podaci jesu važni ali ono što je ključ tj. ono na osnovu čega mjerimo uspješnost sezone su finansijski parametric-kazala je Radak-Kukavičić gostujući u Dnevniku TVCG.

Ona i u avgustu očekuje dobru popunjenost, imajući u vidu ugovorene aranžmane.

Direktorica NTO je podsjetila na posljednje podatke Monstata o smještaju u hotelima i sličnim vidovima smještaja za šest mjeseci koji pokazuju da je u Crnoj Gori bilo više od 500 hiljada gostiju samo u hotelima koji su ostvarili oko 1,5 miliona noćenja, i naglasila da je oko 73 odsto tih gostiju boravilo u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica.

-Mijenja se struktura gostiju koji dolaze u Crnu Goru- kazala je Radak-Kukavičić.

Za šest mjeseci najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim slijede Srbija, Rusija, Francuska, Velika Britanija.

Mn.M.