Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

MILEN ZLATANOVIĆ ZMO U OGLEDALU: Kao roditelj male djece mogu još dublje da sagledam ljepotu djetinjstva

 

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je basista Milen Zlatanović Zmo.
On je nedavno sa grupom ,,Negative” nastupio na Cetinju nakon petogodišnje pauze u radu tog sastava. Publika je iz sveg glasa pjevala njihove hitove, a isto se očekuje 16. avgusta u Beogradu.
Zlatanović sa ,,Negativom” proslavlja 20 godina rada benda, a pripremaju publici nove pjesme, album i turneju po regionu.
Osim ,,Negativa”, naš gost je član sastava ,,Gitarinet Groove System”, s kojim je nedavno nastupio na Adi Bojani, zatim ,,Marley Brown mashup banda”, a bio je basista i u grupama ,,VIDIQ”, ,,SevdahBABY”, ,,Bangcocks”, ,,Strip” i drugim.
Takođe se bavi preduzetništvom.
U braku sa makedonskom dizajnerkom Aleksandrom ima kćerku i sina.
Kaže da sada, kao roditelj male djece, može dublje da sagleda ljepotu, bezbrižnost i iskrenost djetinjstva.
Prvi honorar zaradio je na svirci ,,Negativa” u Novom Sadu, sa nepunih 19 godina i tada su svi iz benda uramili po jednu novčanicu sa te svirke. Naš sagovornik sa žaljenjem konstatuje da je svoju izgubio u selidbi.
U poslu insistira na iskrenosti, pouzdanosti i inicijativi saradnika.
Od putovanja pamti, kako ga zove ,,medeni ,,dva” mjeseca”, kada je bio u Americi sa trudnom suprugom.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Djetinjstvo je nešto najdivnije što je priroda izmislila. Apsolutno očaravajuća u svojoj bezbrižnosti i iskrenosti. Sada kao roditelj male djece to mogu još dublje da sagledam. Moje djetinjstvo je bilo veoma bezbrižno i kreativno. Prva asocijacija na djetinjstvo je upravo ta bezbrižnost. Vjerujem da odraslima to najviše nedostaje.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Prvi honorar je zarađen na svirci ,,Negativa” u Novom Sadu. Svirali smo u klubu Mašinskog fakulteta. Imao sam nepunih 19 godina. Mali iznos je bio u pitanju. Znam da smo svi iz benda uramili po jednu novčanicu sa prve svirke. Nažalost, ja sam uspio da izgubim tu novčanicu u nekoj od selidba. Bila je to draga uspomena. Ostatak honorara je svakako otišao na svakodnevne potrebe jednog devetnaestogodišnjaka.
Na čemu insistirate u poslu?
– U poslu insistiram na nečemu što zapravo svi tražimo i u svakodnevnom životu od ljudi sa kojima smo okruženi. Iskrenost i pouzdanost. Sa druge strane, kako ja vodim dvostruki poslovni život, jedan preduzetnički a drugi je rock n roll, nekako je prirodno meni zapala uloga da organizujem i rukovodim ljudima. Zato volim kada vidim inicijativu kod saradnika, da se uradi i pokrene malo više od samo onoga što je delegirano.

Koju knjigu/film biste preporučili?
– Ovo su veoma teška pitanja jer je stvarno nevjerovatno veliki broj vrhunskih djela. Mogao bih da podijelim šta je nedavno prošlo kroz moje ruke a ostavilo dobar utisak. Divna je knjiga ,,Originalni” od Adama Granta, koja priča o ljudima koji ne mogu da se klasično uklope u okruženje a zapravo kao takvi vuku čovječanstvo naprijed. Vječito štivo je i knjiga Ajn Rend ,,Pobunjeni Atlas” koju bih zaista preporučio svakome.
Koje jelo najviše volite?
– Veliki sam obožavalac crvenog mesa. Dok smo živjeli u Americi imali smo prilike da jedemo vrhunske stekove. U međuvremenu sam i sam počeo da spremam stekove za ekipu kad god se okupimo na nekim druženjima gdje može da se roštilja. Omiljeno jelo mi je definitivno teleći T bone stek, solidno krvav.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Odgovor na ovo pitanje može da se primijeni i izvan odnosa u braku, tj. vezi. Mislim da treba da radimo drugima ono što bismo voljeli da rade nama. Inicijativa da dragima radimo stvari koje vole. Naravno, za uspješnu vezu i ljubav je pored zaljubljenosti iz starta potrebno puno razumijevanja i tolerancije.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Opet veoma teško pitanje. Nedavno smo, nažalost, planetarno izgubili dosta velikana. Veliki sam fan Nelsona Rodžersa, poznatijeg pod umjetničkim imenom Princ. Nevjerovatno uticajan na ogroman broj muzičara širom planete. Definitivno je prerano otišao i vjerujem da bi imao još puno toga da nam iskomponuje. Mnogo mi je žao što sam prije osam godina zbog zdravstvenog stanja propustio priliku da ga slušam uživo.
Putovanje koje pamtite?
– Imam sreću da zbog vrste posla puno putujem. Ipak, na listi svih putovanja po sjećanju i emocijama je bračno putovanje koje smo imali supruga i ja. Ja ga zovem naš medeni ,,dva” mjeseca. Supruga je bila trudna sa našim prvim djetetom, a mi smo nakon vjenčanja dva mjeseca putovali po Sjedinjenim Državama. Od Floride i Ki Vesta, preko Vegasa do Los Anđelesa i San Dijega. Često gledamo snimke i slike sa tog putovanja. Divan period života u divnom ambijentu.
Pjesma Vašeg života je?
– Ja kao muzičar stvarno ne znam kako da vam odgovorim na ovo pitanje. Možda bi bilo lakše da ste mi dali da sastavim listu 100 pjesama života. Postoje drage i lijepe pjesme, ali nijedna još nije zauzela status pjesme života. Možda nije još iskomponovana.
Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva