ART PREPORUKA

DRUGO VEČE BEDEM FESTA: Rokenrol u punom sjaju

Druga noć Bedem festa protekla je u nadopunjavanju bendova jedan na drugi energijom.
Trojac gitara-bas-bubanj iz grupe ,,Lagana sreda” pokazao je zašto su proglašeni pobjednicima ,,Bunt festivala”, pa je  publika uživala u autorskim stvarima i odličnoj svirci.
Basista Filip Janjić nakon koncerta je rekao da im je bilo ,,super” na ,,Bedemu”, a gitaristu i pjevača grupe Stefana Niketića oduševila je djevojčica koja je sve vrijeme stajala ispred ograde i to je za njega bila najupečatljivija slika sa nastupa. Bubnjaru Ognjenu Martinoviću svidio se prostor u kojem su nastupili. Bend je najavio mnoge nastupe, u pripremi je rad na četiri nove pjesme, pa publika od njih može očekivati objavljivanje EP-a.
Na binu je potom stupio ,,Vizant” koji je donio metal zvuk.
Publika je svoje Nikšićane pozdravljala aplauzom i sve vrijeme davala im podršku. Djeca u prvim redovima pjevala su njihove pjesme. Podrška je stigla i od kolege Borisa Lješkovića iz DST-a koji je došao da ih sluša, te frontmenagrupe ,,Kanda, Kodža i Nebojša” Olivera Nektarijevića.
Fotograf Miloš Zvicer grupi ,,Vizant” pridružio se na bini i zapjevao pjesmu ,,Kirie ele ison” u kojoj je stih ,,Vratiću se ja, moj krst to obećava”.
– Ovo je najbolji festival. Nemojte dati da se ugasi. Već treći put  nastupam na ovom festivalu, koji nikoga ne dijeli po bilo kojoj osnovi, samo muzika, ljubav i dobro raspoloženje. Ovaj festival su ljudi iznijeli na svojim ramenima. Mislim da će ,,Bedem fest” da traje- kazao je frontmen ,,Vizanta” Saša Zejak.

Publika je ispunila Tvrđavu do posljednjeg mjesta na nastupu grupe ,,Kanda, Kodža i Nebojša”. Bila je to muzika u svoj svojoj ljepoti.
Ređale su se dobro poznate pjesme, a Oliver Nektarijević nazdravljao pivom publici.
– Za grad pjesnika – rekao bi on, nazdravljajući tokom nastupa.
Direktor ,,Bedem festa” Petar Šundić pridružio mu se na bini, zapjevavši ,,Prekide stvarnosti”.
– Treba da se pošalje dopis vašem Ministarstvu zdravlja da ljude šalju na ,,Bedem fest” na rehabilitaciju, da im bude bolje. Ovo je ljekovito – predložio je Nektarijević.
Posjetioci su bili u prilici i da čuju njegovu verziju pjesme Majkla Džeksona ,,Billie Jean”. Na kraju su tražili bis i molba je uslišena. Na bis je izvedena numera ,,Izlazim”,a Nektarijević je poručio, citirajući stihove ,,Vizantove” pjesme.
– Moram samo da vam kažem nešto – Vratiću se ja, moj krst obećava.
U razgovoru sa novinarima nakon koncerta Nektarijević je kazao da mu je ,,Bedem fest” od početka i tog nastupa ,,Kande, Kodže i Nebojše” na prvom ,,Bedem festu” bio jedna vrsta šoka koji je razbio predrasude.
Publika je ostala na svojim mjestima nakon toga, pa je ,,Partibrejkerse” dočekala, takođe, puna Tvrđava.
Cane i ,,Partibrejkersi” nisu prekinuli rokenrol žurku na ,,Bedem festu”, već nastavili u još žešćem ritmu i pokazali zašto su stub odbrane rokenrola. I to baš na Tvrđavi, na ,,Bedemu”.
– Ono što pokušavam sad, ti nećeš za ceo svoj život – pjevala je publika sama refren nakon završetka numere ,,Ono što pokušavam”.
Prava erupcija energije desila se u pjesmama ,,Hipnotisana gomila”, ,,Kreni prema meni” i ,,Hoću da znam”, koje su slijedile jedna za drugom. Publika je pjevala, a viđena je i ,,šutka”.
Za kraj je Cane ostavio ,,Molitvu” i poručio ,,Čuvajte svoju dušu. Po tome će vas prepoznati kada dođe čas.”
Nije to bila jedina njegova poruka te večeri sa ,,Partibrejkersima”. U pjesmi ,,1000 godina” podsjetio je da ,,samo jedan poziv mijenja sve”.
– Pokaži svoju hrabrost. Ovaj život je samo jedan i nema ga više. Misli glavom, pusti glas, vidi ovaj život, vidi što osjećaš. Sa svih strana dolaze nove porcije rana. A rane ne mogu da zarastu jer im redovno skidamo krastu. Ubjeđuju te da si niko i ništa. Ubijaju te u pojam. Pametni telefoni koji te prave sve glupljim i glupljim. Što te više oglupe, lakše te kupe i rade sa tobom ono što im se prohte, a tebe niko ništa ne pita. Samo jedan je mogući poziv. Potrebno je da ga čuješ, da živiš život svoj – poručio je Cane.
Publika je željela bis, Petar Šundić i volonteri zauzeli mjesto s bakljama na vrhu Tvđave, počela je pjesma ,,Srce kuca tu je”, baklje se upalile i magija je mogla da počne.
– To je bilo za Nikšić – rekao je Zoran Kostić Cane publici.
Uslijedile su ,,Koliko je sati?” i ,,Ona živi na brdu”.
– Ćao, ljudi, čuvajte se! Svaka vam čast – rekao je Cane na kraju večeri.
Nakon nastupa Cane je, za MNE magazin kazao da ,,pozdravlja entuzijazam, energiju, posvećenost poslu i sve to. Svirao sam nekoliko puta ovdje. Sve je bilo okej. Entuzijasti i pioniri, koji imaju srce da sav taj napor nekako lakše prebole. Svaka im čast. Rokenrol je vječan dok su mu djeca vjerna, zar ne?”
Hrvatski sastav ,,Svemirko”, predvođen Markom Vukovićem, zatvorio je drugo veče ,,Bedem festa”, pred ispunjenom Tvrđavom koju ni kratka, ali jaka kiša, nije omela da uživa u njegovom nastupu, zapleše i zapjeva. Kada je počeo odjednom pljusak, Vuković je pitao publiku ,,Šta ćemo?” Odgovor se nije dovodio u pitanje: ,,Sviraj,” Bio je to, kako su rekli, prvi njihov nastup na kiši, pa je to inspirisalo Vukovića da sa publikom akapela otpjeva refren numere ,,Prljavog kazališta” ,,Ma kog me Boga za tebe pitaju”, a glasio je: ,,Napolju hladne kiše padaju.”
Potom je spontano pozvao Petra Šundića na binu da zajedno otpjevaju numeru za koju se našalio da je to pjesma koja govori o Šundiću, jer je donio kišu, a zove se ,,Možda nisam dobar”.
Ubrzo nakon toga prestala je kiša.
– Stala? Onda je vrijeme za prave stvari – obradovala je vijest Vukovića o prestanku kiše.
Gitaru je zamijenio sintisajzerom i žurka nakon kiše je počela. Ređali su se hit za hitom, a publika neumorno pjevala i plesala.
– Hvala što ste bili uz nas, čak i uz kišu – rekao je na onom što je trebalo biti kraj koncerta Vuković.
Međutim, izvanredna publika vratila ga je dva puta na bis.
– Odsviraćemo još jednu u čast ,,Bedem festa” – najavio je Vuković i sa odličnim bendom otpjevao i odsvirao ,,Možda nisam dobar”.
Refren je akapela otpjevao zajedno s publikom.
– Najbolja ste publika na svijetu ikad – pozdravio je Vuković publiku ovim riječima, a ona njega i bend aplauzom u 2:55 sata. To je i zvanično bio kraj druge večeri.
Tekst i foto: B.R.

kud duga