MODA SLAJDER

SMOTRA UMJETNOST&MODA U KOTORU 16. I 17. AVGUSTA: Dolazi Sergej Polunjin, najveći baletan današnjice

Smotra umjetnost&moda biće organizovana u Kotoru 16. i 17. avgusta u organizaciji agencije Fabrika  i u saradnji sa Opštinom Kotor. Direktorka agencije Fabrika Vesna Mandić kazala je na današnjoj pres konferenciji da će ovo, 22. izdanje smotre, biti najveće do sad. Koncept smotre podrazumijeva spoj umjetnosti, mode i tradicije Crne Gore. Program će se odvijati ispred katedrale Sv. Tripuna.

-16. avgusta Filippo Laterza, umjetnik i kreator visoke mode predstaviće performans koji je, u suštini, gest prijateljstva prema Crnoj Gori. Biće prisutni crnogorski umjetnici i crnogorske manekenke. Specijalni gosti ovog performansa su slikar Vladimir Jovićević, glumica Tihana Ćulafić, članovi grupe Highway. U drugom dijelu večeri biće prikazana revija  Jelene Roganović – Đurić “Nekad i sad”.

Druge večeri, 17. avgusta, dolazi najveći baletski umjetnik na svijetu Sergej Polunjin s predstavom Paradox/Sacre/Epilog-posvećenje. Za njega kažu da nije baletan već virtuelno biće. Sa 19 godina bio je prvak Kraljevskog umjetničkog pozorišta u Londonu. Pored njega u predstavi nastupaju Aleksej Lubimov i Dejan Kolarov -kazala je Mandić predstavljajući program smotre.

Jelena Roganović – Đurić navela je da se njena revija  sastoji iz dvije kolekcije.

-Želja nam je da uvedemo publiku u glamur sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Inspiracija su princeze Petrović… U drugom segmentu slijedi kolekcija za savremenu ženu, a inspiracija je ista. Koncept je zamišljen kao modni performans, odnosno, kao svojevrsna predstava – kazala je Roganović – Đurić.

Katica Brkanović, ispred Opštine Kotor naglasila je da je čast imati ovakvu manifestaciju u Kotoru.

-Opština Kotor, kao suorganizator, učestvuje u finalnom segmentu gdje, pored obezbjeđivanja finansijskih sredstava, realizuje i niz organizacionih poslova. Želimo da napomenemo da će se, kao i posljednje dvije godine, organizovati prodaja ulaznica za progra, smotre, o čemu će javnost biti detaljnije informisana naknadno – kazala je Brkanović.

 

D. Markuš

Foto: B. Šekularac