ART SLAJDER

OTVORENO JUBILARNO IZDANJE BEDEM FESTA: Ljubav, sloboda, ritam i ,,zlatni dan” obilježili početak

Jubilarno, deseto izdanje Bedem festa počelo je sinoć na Tvrđavi u Nikšiću.
Dragoljub Đuričić i bubnjari pokrenuli su ,,balkansku lavinu” dobre energije i ritma. Sve to odvijalo se pred, kako je u toku nastupa kazao Đuričić, publikom malom, ali odabranom.
– Dabogda ja još 30 Bedem festova otvorio – kazao je na početku koncerta Đuričić.
Osvrnuo se i na svoj nastup prije 15 godina u Nikšiću.
– Postoji mogućnost da sam tada prvi put ovdje i zapjevao – rekao je Đuričić.
Publika je, na njegovu inicijativu, u nekoliko pjesama držala ritam rukama i pjevala.
Đuričić je nakon nastupa sa jednako izvanrednim bubnjarima za MNE magazin rekao da mu je velika čast što je otvorio jubilarno izdanje ovog festivala.
– Možda i taj moj bubanj negdje se spaja sa ovim bedemom i to dosta dobro zvuči. Odlična je organizacija. Nije bio veliki broj ljudi, ali, to je dobar izazov, zato što vi svirate i dajete iz sebe maksimum kao da je sto hiljada. Sto hiljada vas čak potroši – kazao je Đuričić.
Nakon ritma, uslijedila je projekcija dokumentarnog filma Mladena Matičevića ,,Nebeska tema” o muzičaru Vladu Divljanu. Tvrđava je bila ispunjena emocijama i sjetom, pa i ponekom suzom tokom gledanja ovog filma. Bila je u publici i djevojčica koja je non-stop radosno plesala uz Divljanove pjesme koje su, poput njihovog autora, uvijek bile vedre.
Jedan od gostiju Bedem festa ove godine, Darko Rundek, u filmu je kazao kako je Divljanu uvijek zavidio na jednostavnosti, jer je u njegovim pjesmama uvijek bilo puno topline, humora i povjerenja. Zatim je Rundek uzeo akustičnu gitaru u ruke, sjeo na terasu pored mora, u Braču, zasvirao i zapjevao Divljanovu ,,Samo jednu ljubav imam”.
U jednom od intervjua prikazan je i Divljan koji novinarki govori da ako je čovjek prazan, teško je napisati na silu ljubavnu pjesmu.
U ovom dokumentarnom filmu o njemu govore muzičari, prijatelji, ali i supruga i sinovi, što je bilo posebno emotivno.
Nakon odgledanog filma, nastavilo se u duhu ljubavi i ljubavnih pjesama. Na scenu su stupili Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov sa bendom. Početak su obilježile instrumentalne autorske džez numere Hadžimanova i benda.
– Dobro veče, Nikšić! Drago nam je što smo ovdje i što možemo opet da sviramo za vas. A sada – Bisera – najavio je Hadžimanov.
Veletanlić je nastup počela numerom ,,Milo moje”. Prvi red zauzela su dva dječaka koja su sa uživanjem posmatrala nastup. Kasnije su na njihovo mjesto došle i dvije djevojčice koje su pjevale i uživale u numerama. Bilo je divno vidjeti različite generacije na ovom nastupu.
Nastavilo se numerama ,,Ti nisi sam”, ,,Ručak za dvoje”, ,,Jedno leto kasno”, ,,Sunny”, ,,Ne plači”, ,,Respect”, dok je bakljada viđena u pjesmi ,,Zlatni dan”.

– Ja volim vaš grad. Gledam ga preko onog balkončića i baš mi se dopao. Zato sam rekla na sceni da se osjećam kao kod kuće. Zaista, ja ne pričam gluposti, ja ne idem da vam se uvučem pod kožu, ja sam suprotno od toga, ja uvijek radim protiv, a samim tim se ja još više uvučem pod kožu. Uglavnom, deset godina je danas ovog iscrpljujućeg posla koji vodi ova ekipa i mislim da bi ovaj grad, na neki način, trebalo da nagradi neke ljude, jer grad se po Bedemu i po pivu poznaje – podijelila je utiske nakon nastupa Veletanlić.
Dodala je i to da je prave muzike sve manje.
– Zašto? Pa, zato što imamo urednike budale, koji gledaju samo kako da uzmu pare, koji ništa ne znače. Ništa se nije desilo s muzikom. Umrla je. Ubili su je. Kao što je u politici, tako je i u muzici. Ali, mi se ne damo. Ja postojim dok pjevam – istakla je Veletanlić.
Sljedeći su se na binu popeli članovi sastava ,,E-Play”. Bio je to nastup tvrdog zvuka, sa puno poruka u pjesmama poput ,,Heroja”, ,,Slobode”, ,,Da budemo samo dobro”, ,,Srešćemo se neki drugi put”, ,,Divnog dana” i ,,Šamarčine”. Na sceni je viđena bakljada, a vijorila se i zastava sa natpisom ,,E-Play – Sloboda”.
Publika je tražila bis, ali, to nije bilo moguće zbog satnice.
Maja Cvetković iz sastava ,,E-Play” kazala je novinarima da je ovo njen omiljeni festival.
– Mislim da je ovo festival koji je za deset godina uspio da napravi, od nekog malog festivala, vrlo važan festival sa tradicijom. Super je da je jedne godine bio van ovih zidina, da je probao i to, ali ove zidine su stvarno fenomenalne. S obzirom na to da se festivali dešavaju na livadama, ovdje imamo prelijepu tvrđavu. Ovaj festival ima svoj šarm, publika je uvijek sjajna, drago mi je da dođemo, domaćini su super. Mislim da ovo što radi Petar Šundić u Nikšiću je stvarno vrijedno pažnje. Petar je uvijek u tom muzičkom izboru bio dosta šaren. Za razliku od drugih festivala, nikad nije htio da prepisuje. Uvijek je bio svoj – rekla je Cvetković.
Dodala je i da imaju veoma bitne fanove iz Nikšića koji idu na njihove koncerte u svim gradovima okolo koji su im blizu.
– Stvarno ih poštujemo, vrlo su privrženi i super su domaćini – istakla je Cvetković.
Za MNE magazin u izdvojenoj izjavi rekla je da sloboda za nju da ,,imaš pravo da kažeš jasno svoja osjećanja i šta ti misliš, kako razmišljaš, pravo na izražaj pravog sebe.”

Sa partnerskog „Bunt rok“ festivala na Tvrđavi je nastupio sastav „Dingospo Dali“ u čijem je nastupu uživala publika, pa je kraj svake numere pratio aplauz.
Nestvarnu završnicu prve večeri priredio je podgorički sastav ,,Gospoda Glembajevi” koji slavi 30 godina rada. Glas Srđana Vukadinovića i zvukovi izuzetnog benda sa pratećim vokalom prosto su hipnotisali. ,,Gospoda Glembajevi” podsjetili su na bogatstvo crnogorske scene nekada, na ljepotu tekstova i muzike. Publika je pratila kraj svake pjesme sa ,,bravo!” Bila je to prava „Himna ljubavi“.
Druge večeri festivala nastupiće ,,Lagana sreda”, ,,Vizant”, ,,Kanda Kodža i Nebojša”, ,,Partibrejkersi” i ,,Svemirko”.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga