MAGAZIN PREPORUKA

NENO BELAN UOČI NASTUPA U HOTELU MOGREN: Ja sam srećan čovjek, muzika je esencija življenja

Hrvatski kantautor Neno Belan nastupiće večeras sa sastavom ,,Fiumensi” u pop-up restoranu ,,Makarul”, na terasi hotela ,,Mogren” u Budvi.
On ističe da im puno znače svi pozivi na svirke, jer upravo je to ono čemu su posvetili živote. Publiku očekuje presjek kompletne Belanove karijere.
Naš sagovornik muziku smatra samom esencijom življenja, smislom i ljubavu u svom izvornom obliku.
Za sebe kaže da je srećan čovjek.
Poručuje da ,,dok smo god živi mi koji smo odrasli i odgojeni na rock ‘n’ rollu, obećavamo da on neće umrijeti i da ćemo ga održavati vitalnim.”
Danas je predstavio numeru ,,Lito umire”, koja opisuje emociju sjećanja na davno izgubljenu ljubav. Pjesma će premijerno uživo biti izvedena 17. avgusta, na Šibenskom festivalu šansone. Tekst je napisao Josip Radić, komponovao je i producirao Neno Belan, dok je za aranžman bio zadužen Olja Dešić.
Priprema za ovu i narednu godinu još mnoge lijepe projekte, a jedna od njih je i saradnja sa sastavom ,,Neverne bebe”, te premijera mjuzikla rađenog po njegovoj muzici u Kazalištu Split.

Foto: Facebook

Koliko Vam znači poziv Hotelske grupe ,,Budvanska rivijera” da otvorite avgustovski program i kakav repertoar ste pripremili publici za to veče?
– Nama znače apsolutno svi pozivi na svirke jako puno, jer uostalom to je ono čemu smo posvetili svoje živote. Pogotovo pozivi u mjesta gdje nemamo često priliku nastupati, stoga smo veoma zahvalni na ovom pozivu. S obzirom da sam ja već više od 30 godina profesionalno u muzici, pripremili smo jedan presjek moje kompletne karijere, sve pjesme po kojima sam poznat, od prvih hitova grupe ,,Đavoli”, preko najboljih ostvarenja iz 90-ih i 2000-ih, pa sve do onog što sad radim.
Kako gledate na današnju rock ‘n’ roll scenu – da je solidna kao kamen ili je više kao u pjesmi Elvisa J. Kurtovića ,,Dabogda crk’o rock ‘n’ roll (kad ga svako svira)”?
– Pa, čini mi se realno da je rock ‘n’ roll scena prošla svoj zenit nekada prije u prošlim decenijama. Još je ona tu, al’ neki novi muzički valovi zapljuskuju ove obale. Ipak, dok smo god živi mi koji smo odrasli i odgojeni na tom muzičkom izražaju, obećavamo da on neće umrijeti i da ćemo ga održavati vitalnim. 🙂
Ako, kao što kaže ,,Svilena pjesma” Momčila Zekovića Zeka, koju ste odabrali da otpjevate za potrebe projekta ,,Džep sa tajnama”, ,,puteve bira neko drugi”, kako ste Vi zadovoljni životnim i muzičkim putem koji vam je dodijeljen?
– Odgovor je veoma jednostavan – ja sam srećan čovjek. Jer di ćeš veće sreće od činjenice da si svoj život posvetio nečemu što neizmjerno voliš, da se baviš upravo s tim, i na kraju krajeva da možeš živjeti od tog jer imaš i uspjeha u tome što si odabrao. Ili je muzika odabrala mene.
Koliko Vam znači priznanje Hrvatskog društva skladatelja na čiju je inicijativu pokrenuta i ove godine objavljena prva zbirka Vaših pjesama u notnom izdanju?
– Svakako je najvažnije za nas muzičare priznanje publike, a mi ga u velikoj mjeri imamo. Ali svakako i kad ti kolege i struka odaju na razne načine priznanja, onda je to definitivno šlag na torti. Posebno me ove godine obradovalo upravo i činjenica da je na njihovu incijativu štampano i moje prvo službeno notno izdanje u životu. 🙂
Muzika je jedina istina za Džeka Keruaka, muzika je utočište za Maju Andželou, za Bilija Džoela muzika je iscjeljenje, za Gibrana je muzika jezik duše, Džon Lenon je vjerovao da muzika pripada svima, dok Bono kaže da muzika može mijenjati svijet, jer mijenja čovjeka. Što je za Vas, kao kompozitora i posebno tekstopisca, muzika?
– Za mene je muzika sama esencija življenja, smisao, i njegova bit, Ljubav u svom izvornom obliku.
Najavili ste singlove, muziku za film, duete i još mnogo zanimljivih projekata. Što je u pripremi do kraja godine?
– Dakle, upravo ovih dana objavljujem svoj najnoviji singl, predivnu melanholičnu mediteransku baladu koja opisuje emociju sjećanja na davno izgubljenu ljubav, a zove se ,,Lito umire” i koju ću premijerno ,,uživo” predstaviti na Šibenskom Festivalu Šansone 17.8. Takođe ću imati jednu zanimljivu kolaboraciju s beogradskom grupom ,,Neverne bebe”. Krajem godine ću objaviti i jedan lijepi muško-ženski duet, a u februaru očekujem premijeru jednog novog mjuzikla u Kazalištu Split, koji će biti rađen upravo po mojoj muzici. I na kraju još ću napomenuti da sam umjetnički direktor Zagrebačkog Festivala, već četvrtu godinu zaredom, a on se održava svakoga januara.

Bojana Radonjić