DRUŠTVO PREPORUKA

MUP: Od marta nova dokumenta, pasoš jeftiniji do sedam eura

Krajem marta narede godine crnogorski MUP počeće da izdaje nova, najsavremenija dokumenta, kazala je direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković.

Baković je dodala da će dokumenta biti jeftinija.

-Posebno kod pasoša, tu će cijena biti manja od pet to sedam eura. Jedino će cijena lične karte od pet eura ostati ista – navela je Baković i dodala da će naknade za obrazac za vozačku i saobraćajnu biti nešto manje.

Ona je pojasnila da cijene administrativnih taksi i dalje ostaju iste.

-Taksa za izdavanje pasoša je 25 eura, naknada za obrazac putne isprave je 15 eura, međutim lica do 21 godinu su oslobođena plaćanja takse od 25 eura – navela je Baković.

Građani, ipak ne moraju da žure po nova dokumenta, jer postojeća važe do isteka, odnosno najakasnije pet godina od stupanja na snagu Zakona o ličnoj karti.

-Nema potrebe da građani brinu o procedurama ili zastojima, mi ćemo kao i do sada izdavati lična dokumenta, kada dođe vrijeme za zamjenu, nastavićemo da izdajemo isprave po istim procedurama – kazala je Baković.

Ona je navela da Crna Gora prati međunarodne standarde u toj oblasti, pa će građani dobiti dokumenta treće generacije.
Kako navodi, najvažniji razlog je bezbjednost i sprječavanje zloupotreba.

-Dobićemo najsavremenija dokumenta, okvirno krajem marta 2020, u skladu sa sigurnosnim protokolima EU, koji su dio digitalne agende – kazala je Baković.

 

Izvor: RTCG