PREPORUKA ZDRAVLJE

SPECIJALNA BOLNICA U BREZOVIKU:  Sve više oboljelih od karcinoma

 U Crnoj Gori je, iz godine u godinu, sve manje oboljelih od tuberkuloze, ali sve je više pacijenata s karcinomom pluća, a svi se liječe u Brezoviku kao jedinoj specijalizovanoj ustanovi za plućne bolesti, prepoznatoj čak i u regionu.

Prije nekoliko godina počela je rekonstrukcija kompletene bolnice, inače paviljonskog tipa, ušuškane u hladovini stogodišnjih stabala nekadašnjeg ljetnjikovca Blaža Petrovića, a onda su značajna sredstva uložena i u njeno opremanje, edukaciju kadra…

Posljednje decenije otvoreno je u Brezoviku novih šest jedinica (odjeljenja i kabineta), onkologija raspolaže određenim brojem kreveta, ali ima i tzv. dnevnu bolnicu koju pacijenti posjećuju da bi primili hemioterapiju, nakon čega odlaze kući.

Direktorica Brezovika dr Gordana Reljić kaže da imaju i palijativno liječenje koje je posljednjih godina vrlo aktuelno u evropskim državama.

– Tu se zadržavaju pacijenti oboljeli od karcinona pluća, ali koji više ne primaju hemioterapiju, a njihovo opšte zdravstveno stanje je pogoršano. Ustvari, ti pacijenti ostaju u Brezoviku do kraja života, a na nama je da im umanjimo muke, olakšamo njihovim porodicama… Otvorili smo nedavno i odjeljenje za fizikalnu medicine disanja, a to je segment zastupljen u svim evropskim bolnicama koje se bave pulmologijom. Imamo i odjeljenje za sleep apneu, a na prostoru eks Jugoslavije jedino još u Sremskoj Kamenici se bave tom patologijom. Uz to, sad imamo i skener i savremeno opremljen kabinet, pa mnogo brže utvrđujemo dijagnozu, a otvorili smo i intenzivnu njegu što je, takođe, bila finansijski zahtjevna investicija – kaže Gordana Reljić, napominjući da to odjeljenje raspolaže sa šest najsavremenije opremljenih kreveta i jednim potpuno izolovanim u boksu, pošto u Brezoviku često borave tuberkulozni, ali i HIV pozitivni.

U Brezoviku su pacijenti oboljeli od tuberkuloze smješteni u posebnom paviljonu i izolovani su. Direktorica Reljić kaže da liječe po najsavremenijim evropskim standardima, da su u posljednje vrijeme nabavili i aparat zahvaljujući kojem za svega dva sata imaju dijagnozu sa velikim procentom tačnosti.

Uporedo se radi i klasična dijagnostika, ali ona traje i do dva mjeseca.

– Mi posjedujemo i nacionalnu laboratoriju, odnosno nacionalni registar za oboljele od tuberkuloze, imamo komunikaciju sa svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, interesujemo se za svoje pacijente i pošto okončaju liječenje kod nas. Protokoli za liječenje tuberkuloze svuda su u svijetu isti, ti pacijenti, prosječno, prva dva mjeseca mogu da zaraze svoju okolinu, a kasnije ne, iako njihovo liječenje još traje. Ukoliko dijagnostikujemo tuberkulozu, odmah testiramo porodicu i radon okruženje pacijenta, a često se dešava da iz iste familije imamo i više oboljelih istovremeno. Tuberkuloza je dugo bila neizlječiva, a Brezovik simbol smrti od te bolesti, ali više nije tako. Sad uspješno liječimo i posljednjih nekoliko godina ovdje niko nije umro od posljedica tuberkuloze, a to znači da smo ostvarili veliki napredak – kaže Reljić, dodajući da su lani imali 80-ak oboljeliH.

Nažalost, onkologija je sve punija u Brezoviku. U 2017. godini registrovali su 367 oboljelih od karcinoma pluća, lani ih je bilo 386, a ove godine već 220.

– Primjenjujemo vrše vrsta terapije, liječimo citostaticima, radio-terapijom, hirurškim putem. Konzilijum odlučuje na koji će se način neki pacijent liječiti, a najčešće je to hemioterapija, nakon koje slijedi zračenje ili operacija. U 87 odsto slučajeva oboljeli su pušači, što znači da je nikotin ubjedljivo najčešći uzročnik karcinoma pluća. Ranije je najviše oboljelih stizalo sa sjevera Crne Gore i to je pripisivano aerozagađenju, ali u posljednje vrijeme ništa ih manje nema iz središnjeg dijela naše države. Od prošle godine dajemo i imuno-terapiju, a testiranja vršimo u saradnji s bolnicom u Sremskoj Kamenici. Riječ je o vrlo specifičnoj i dobroj terapiji koju odobrava konzilijum Ministarstva zdravlja, a način primanja je mnogo komforniji, minimalno se oštećuju drugi organi, manje su doze ljekova i rjeđe se primjenjuju. Imamo petinu takvih pacijenata od prošle godine i moglo bi se reći da je imuno-terapija budućnost liječenja karcinoma pluća. Lijek ne može biti skup, već samo zdravlje, ali cijene ove terapije su značajno veće od klasičnog liječenja kojem se donedavno pribjegavalo – riječi su direktorice Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku.

 

Izvor: Pobjeda/portalanalitika.me

 

Foto: onogošt.me