PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KINA: Dječak pronašao jaja dinosaurusa stara oko 66 miliona godina

Desetogodišnji dječak iz Kine, inače zaljubljenik u nauku, u igri je otkrio fosilizovane ostatke gnijezda dinosaurusa sa 11 jaja.

Dječak Džang Jangce je rekao da je najprije primijetio nešto čudno u pijesku i da je ubrzo, pošto je bolje pogledao, shvatio da bi to moglo biti jaje dinosaurusa. U prepoznavanju mu je pomoglo to što je redovno obilazio muzeje u kojima su izloženi ostaci tijela dinosaurusa i njihovih jaja.

Stručnjaci su potvrdili njegov nalaz i iskopali još deset jaja u blizini. Naveli su da vjeruju da su jaja, koja su u prosjeku dugačka deset centimetara, stara oko 66 miliona godina.

Dječak je gnijezdo s jajima pronašao u društvu majke, koja ga je odvela da se igra na nasipu na rijeci Dong, u gradu Hejuan, koji se nalazi u provinciji Guangdung.

-Kada sam primijetio nešto čudno, prvo sam mislio da je stijena sa išaranim krugovima ili školjka. Onda sam pozvao majku – rekao je Džang za lokalne medije.

Majka je odmah obavijestila policiju i predstavnike lokalne vlasti, a ubrzo su stigli i stručnjaci koji su potvrdili da je zaista riječ o jajima dinosaurusa i odnijeli ih u muzej na dalja ispitivanja, prenio je Dejli mejl.

Džangova majka je izjavila da dječak voli nauku, da ga posebno interesuju dinosaurusi i da je pročitao mnogo knjiga o njima.

Grad Hejuan, koji ima tri miliona stanovnika, poznat je i kao „kineski dom dinosaurusa“, pošto su otkrića njihovih ostataka kao i jaja, brojna i česta na njihovoj teritoriji.

Od 1996. godine je pronađeno više od 17.000 jaja dinosaurusa, a muzej Hejuana posjeduje njih 10.008, što je najveća kolekcija te vrste na svijetu.