Porto Novi
ART SLAJDER

ANA ŠTAJDOHAR PRED VEČERAŠNJI NASTUP U MOGRENU: Volim da dođem u Crnu Goru

Foto: Dragan Medaković

Muzičarka Ana Štajdohar nastupiće večeras u pop-up restoranu ,,Makarul”, na gornjoj terasi hotela ,,Mogren” u Budvi.
Pred nastup izdvojila je vrijeme za razgovor za MNE magazin.
Kaže da je sa zadovoljstvom prihvatila poziv HG ,,Budvanske rivijere”  da gostuje u ovom restoranu, te da voli da dođe u Crnu Goru.
Iza naše sagovornice je duga i bogata karijera. Već sa četiri godine imala je prvi nastup na koncertu Danijela Popovića sa pjesmom s kojom je on na ,,Evroviziji” predstavljao Jugoslaviju, ,,Džuli”. U ovom razgovoru dijeli sjećanja na taj nastup i dodaje da je tada prvi put osjetila magiju scene i energiju publike.
Nakon toga, upisala se u čuvenu muzičku školu ,,Mokranjac”, na odsjek za klavir. Kaže nam da joj klavir pomaže kada komponuje.
Pjevanje je nastavila u horu ,,Kolibri” i dječjem horu ,,JNA”, gdje je bila solista.
Završila je potom Petu beogradsku gimnaziju i diplomirala na Filološkom fakultetu, odsjeku za italijanski jezik i književnost.
Pjevala je prateće vokale mnogim priznatim muzičarima, a 2000. godine put je vodi u Crnu Goru. Na ,,Pjesmi Mediterana” u Budvi, kao nova pjevačica ,,Tap 011”, predstavila se numerom ,,Kapetan lađe”. Ističe za MNE magazin da je to bilo lijepo iskustvo i da dan-danas pjeva tu numeru na nastupima.
Godine 2008. započinje solo karijeru koju obilježavaju numere poput ,,Neko kao ti”, ,,Nisam tu”, te ,,Beli jablan” s kojom, u duetu sa Aleksom Jelićem, nastupa na ,,Beoviziji”.
U pripremi je spot za numeru ,,Amore mio”, za koju potpisuje muziku i tekst. Komponovala je, inspirisana svojom djecom Niom i Lavom, dobijenom u braku sa muzičarem Nikolom Demonjom, dječju pjesmu ,,Vrapci”.

Foto: Dragan Medaković

Nastupićete u pop-up restoranu ,,Makarul” u Budvi. Koliko Vam znači poziv od HG ,,Budvanska rivijera” da nastupite u ovom restoranu i kakav ste repertoar pripremili?
– Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv ,,Budvanske rivijere” i ,,Makarula”. Volim da dođem u Crnu Goru. Vaše primorje me podsjeća na ranu mladost, tada sam ljetovala kod vas često, podsjeća me na odličan provod, vaše festivale, neke morske ljubavi…
Dolazim sa mojim muzičarima i publika će imati prilike da čuje moje autorske pjesme, kao i hitove drugih izvođača, u drugačijem aranžmanu.
Kao nova pjevačica grupe ,,Tap 011” nastupili ste na ,,Pjesmi Mediterana” u Budvi 2000. godine sa pjesmom ,,Kapetan lađe”. Što za Vas, u tom muzičkom smislu, predstavlja Crna Gora?
– Predstavlja jedno lijepo iskustvo, za mene u tom momentu novo. Tada sam imala 20 godina i tek sam postala članica grupe TAP 011. Budvanski festival je bio vrlo značajan i medijski ispraćen. Ako se ne varam, to je bio nastup na kom smo se u javnosti prvi put pojavili u tom sastavu. Do tada su članice grupe bile Goca Tržan i Ivana Peters. Pjesma ,,Kapetan lađe” je postala pravi ljetnji hit, a ja je i dan-danas pjevam na svojim nastupima.

Foto: Dragan Medaković

Kada ste imali četiri godine, nastupili ste na koncertu Danijela Popovića, zapjevaši ,,Džuli”. Kakva Vas sjećanja vežu za taj nastup?
– To je bilo baš simpatično. On je u to vrijeme bio veoma popularan, a pjesma ,,Džuli” ogroman hit. Voljela sam da je pjevam, pa su me moji odveli na audiciju na kojoj se tražio neko od turista ko bi otvorio Danijelov koncert. Iako su isprva bili vrlo skeptični zbog mojih godina, tada sam imala samo četiri, izabrali su me čim su me čuli. Tada sam prvi put osjetila magiju scene i energiju publike.
U čuvenoj školi ,,Mokranjac” pohađali ste odsjek za klavir. Da li i danas zasvirate klavir ili pak komponujete pjesme na njemu?
– Da, klavir mi pomaže kada komponujem. Nisam neki virtuoz, priznajem, ali se snalazim.
U pripremi je solo album, zatim pjesme za djecu, te spot za pjesmu ,,Amore mio”? Da li je spot sniman u Kotoru ili je u pitanju bio samo privatni odmor u tom gradu?
– U Kotoru sam nedavno boravila zbog posla. Tačnije u Dobroti. Iskoristila sam sljedeći dan da se nauživam na plaži i bazenima hotela. Dugo nisam bila u tom dijelu primorja, pa sam se baš prijatno iznenadila onim šta sam vidjela. Kotor bay može da izađe na crtu Monte Karlu. Prelijep je!
Snimam spot za moju novu pjesmu, ,,Amore mio”. Njen sam i kompozitor i tekstopisac. Ostali su još neki kadrovi koje treba da snimimo i to planiram da uradim po povratku iz Crne Gore. Nestrpljiva sam da sve bude gotovo i da pjesmu pustim u etar.
Uradila sam i jednu dječiju pjesmu, zove se ,,Vrapci” i namijenjena je najmlađima. Bila sam inspirisana mojim klincima i željela sam da napravim nešto što bi se njima dopalo. Pjesma će se uskoro pojaviti na youtube-u. To je samo početak. Imam namjeru da nastavim sa komponovanjem dječije muzike. Ako kroz tu muziku budem uspjela da obilježim neki trenutak djetinjstva bilo kojem djetetu, biću presrećna.
Bojana Radonjić