DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČANKA TATJANA BULATOVIĆ MAGISTRIRALA U MOSKVI: Iz pojedinih predmeta nema ocjena, već samo položeno ili ne

Podgoričanka Tatjana Bulatović je okončala magistarske studije na državnom Institutu za ruski jezik A.S. Puškina, ali se, za sad, neće vratiti u Crnu Goru da pronađe posao, već planira da neko vrijeme u Moskvi stekne radno iskustvo kao prevoditeljka za ruski i engleski jezik.
-Zatim planiram da se vratim u našu državu. Nadam se da će mi se kroz određeno vrijeme pružiti prilika da primijenim sva znanja stečena u inostranstvu, i nastavim da gradim svoju karijeru u Crnoj Gori- rekla je ona u razgovoru za naš portal.

Renomirani fakultet

Tatjana je okončala jedan od najprestižnijih instituta za filologiju, predavanje ruskog jezika i međukulturnu komunikaciju, a analizirajući tamošnje studije ukazala je na određene pojedinosti kojima baš i nije oduševljena. Priča da je riječ o sistemu bodovanja na univerzitetima, koji se razlikuje od evropskog.

– Na fakultetima se koristi sistem od pet ocjena i takozvanog ,,зачета”, što u prevodu znači položeno (bez dobijanja ikakve ocjene). Predmeti se ocjenjuju od jedinice do petice, a neki nemaju ocjene, već oni mogu biti samo položeni ili ne- kaže ona.


Odluku da želi da studira u inostranstvu je donijela početkom treće godine studija na Institutu za strane jezike u Podgorici, prevodilaštvo – ruski i engleski jezik u sklopu Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Oduvijek je, kako priča, htjela da usavrši znanje stranog jezika u inostranstvu i da upozna drugu kulturu. Preko profesorice sa fakulteta je saznala da postoje stipendije Ambasade Ruske Federacije, koje omogućavaju produžetak školovanja u Rusiji. Prijavila se i izabrala nekoliko univerziteta na kojima je htjela da nastavi magistarske studije.
-Krajem osnovnih studija sam saznala da sam dobila stipendiju i polako sam se spremala za put za Moskvu – prisjeća se ona.
Magistarske studije na njenom fakultetu koštaju 258000 rubalja, odnosno 3600 eura po godini, ali stipendija koju je dobila omogućila joj je da studira na budžetnoj osnovi, uz neveliku mjesečnu nadoknadu u vidu džeparca.
-Ambasada RF u Podgorici i predstavnici Rossotrunicestva su mi pomagali tokom cijelog procesa prijavljivanja za studije u inostranstvu. Nije bilo teško sakupiti dokumenta, ali je oduzimalo vremena da se prevedu i ovjere. Na mom fakultetu su me dočekali ljubazno i pomogli u svemu što je trebalo – navela je naša sagovornica.
Kaže da joj se jako dopalo što su na tamošnjem fakultetu bili studenti iz svih krajeva svijeta. Na taj način je, kako priča, usvojila tolerantnost prema drugim kulturama i predstavila svoju u najboljem svjetlu.
-Takođe, svi profesori su jako kvalifikovani i prenose znanje na najbolji mogući način, ostavljajući studentima prostor za samostalni rad i ispoljavanje kreativnosti – rekla je Tatjana.


Studenske dane je provodila u druženju sa svojim prijateljima, putovanju po Rusiji i usavršavanju ruskog jezika. U njenoj grupi studirala je, kako navodi, djevojka iz Japana i druženje sa njom je bilo dosta konfuzno u početku, jer su teško razumjele jedna drugu.

Nos

– U početku mi je bilo čudno to, što ona često tokom razgovora pokazuje prstom na svoj nos. Poslije nekoliko nedelja sam je konačno upitala zašto to radi, i ona mi je odgovorila da u Japanu kada čovjek govori o sebi, on pokazuje na svoj nos. Od tog trenutka nekad to uradim kada sam sa ljudima iz drugih zemalja, i smijem se gledajući njihovu reakciju i zbunjena lica – kaže Tatjana.

U Moskvi joj se najviše dopada to što je nesvakidašnji i prelijepi grad.


-Ogroman je i u svakom trenutku možete da se nađete na nekom prelijepom mjestu, čak i ne planirajući to. Grad je okićen tokom cijele godine i ima mnogo cvijeća svuda. Narod u Moskvi je specifičan dosta. Većina njih ima ,,sindrom velikog grada” i svodi svoj život na metro i posao. Ali osim toga svi su voljni da pomognu u svakom trenutku i uvijek su spremni za druženje uz čašicu vodke – kaže ona, uz osmijeh.
Studiranje u inostranstvu joj je proširilo vidike u svakom smislu. Naučila je, ističe Tatjana, mnogo toga na svom fakultetu, stekla nove prijatelje i osamostalila se.
– Svima bih preporučila studiranje u inostranstvu, jer jako pozitivno utiče na razvoj ličnosti, a znanje koje dobijamo je neprocjenjivo- zaključila je naša sagovornica.

 

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva