DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ: Na jesen poziv za gradnju vrtića u Bloku 6

Na jesen će biti raspisan poziv za gradnju vrtića u Bloku 6, a ove godine počinju da se grade vrtići u Herceg Novom i Pljevljima, dok je za rožajski nedavno položen kamen temeljac, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.

U pripremi je i novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u okviru koga je planirana gradnja još sedam vrtića. Kako je precizirao, vrtić u Rožajama, za koji je izabran izvođač i koji se već gradi, vrijedan je milion i po eura, a rok izgradnje je godinu dana. On se gradi na mjestu postojećeg vrtića, koji se ruši.

Kako je istakao, poziv za gradnju vrtića u Bloku 6 biće raspisan na jesen, a očekivana vrijednost je oko dva miliona eura.

Tender za gradnju vrtića u Pljevljima vrtića vrijednog 850.000 je već u toku. Za vrtić u Herceg Novom tender je takođe u toku, početak gradnje očekuje se na jesen, a njegova procijenjena vrijednost je oko dva miliona eura.

-Najaviću i da je u pripremi i novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u okviru koga će se u graditi još sedam novih vrtića i to u: City kvartu, Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, te Beranama, Bijelom Polju i Plavu, ukupne vrijednosti ne manje od 15 miliona. Dakle, ako bismo željeli da sumiramo gro svojih planova u ovoj oblasti, rekli bismo da mi ove godine počinjemo gradnju čestiri vrtića, da nas očekuje pomenuti CEB projekat sa sedam vrtića, te izgradnja još nekoliko drugih vrtića i rekonstrukcija kakav je vrtić na Zabjelu i totalna rekonstrukcija jednog kotorskog i nekoliko podgoričkih vrtića, gdje ćemo duplirati njihove kapacitete i dobiti gotovo nove objekte. Sve ukupno, nas zapravo očekuje izgradnja ili rekonstrukcija njih 17 – objašnjava Šehović.

Kako dodaje, ni 1.700 novootvorenih mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore samo u prethodne dvije i po godine nije zanemarljivo.

Mišljenja je da vrtić nije nešto čime treba plašiti djecu. Tamo će, kaže, bolje nego samo sa odraslima, učiti da komunicira, družiti se, ali i naučiti da je svijet lijepo mjesto uvijek, čak i onda kad shvate da imaju onoliko prava i posvećenosti od strane vaspitačica koliko i svako drugo dijete u grupi.

-To saznanje čini ih sposobnima da prihvate potrebe drugih kao jednake svojima, a pravo na tuđe mišljenje kao ravnopravno. To su vještine koje su od neprocjenjivog značaja za dalji uspjeh u životu i za kreiranje mentalno zdravog mladog bića koje poštuje sebe, ali i druge – objašnjava Šehović.

 

Izvor: Vikend novine