ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvaranje izložbe ,,Enthusiasm for Ink Wash Painting” u četvrtak

Foto: Facebook

JU Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa Ambasadom NR Kine i Kineskom nacionalnom slikarskom akademijom organizuje izložbu kineskih umjetnika pod nazivom ,,Enthusiasm for Ink Wash Painting”. Izložba koja predstavlja segment programa manifestacije ,,Podgoričko kulturno ljeto” biće otvorena u Modernoj galeriji u četvrtak, 18. jula sa početkom u 20 sati.

Ovom postavkom selektovano je više od šezdeset djela kineskih likovnih umjetnika koji reprezentuju dio bogate i raznovrsne stvaralačke scene Narodne Republike Kine. Izložba donosi presjek umjetničkih traganja autora različitih senzibiliteta koji tradicionalnu tehniku lavirani tuš u svojim likovnim istraživanjima primjenjuju na savremene načine.

Izložbu će otvoriti potpredsjednik Kineske nacionalne slikarske akademije Zhang Jiangzhou. Na otvaranju izložbe će govoriti i kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Selma Đečević kao i privremena otpravnica poslova Ambasade NR Kine u Crnoj Gori Hua Yafang.

Kineska nacionalna slikarska akademija osnovana je 1981. godine sa ciljem podsticaja likovnog stvaralaštva uz fokus na međunarodnu saradanju i internacionalnu promociju likovne umjetnosti Narodne Republike Kine.

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2019. godine.

kud duga