PREPORUKA SPORT

BOKA VS RIVER: Fudbalsko suđenje vijeka

Scene oko stadiona Rivera u novembru prošle godine (Foto: Sebastian Pani)

U Madridu u utorak počinje suđenje na kojem Boka juniors traži naslov južnoameričkog prvaka iako je prije šest mjeseci izgubila u finalu od najvećeg rivala River Plate.

Ta dva argentinska kluba odigrala su 2:2 u prvoj utakmici finala Kopa Libertadores na stadionu Boke.

No, uoči revanša na stadionu Rivera navijači domaćeg kluba napali su autobus s igračima Boke, pa je utakmica iz sigurnosnih razloga bila otkazana, pa premještena na madridski stadion Santjago Bernabeu, gdje je River pobijedio sa 3:1.

Boka je još 24. novembra, odmah nakon napada na igrače, uložila žalbu južnoameričkom fudbalskom savezu (CONMEBOL) koji je odredio da se revanš utakmica odigra u Evropi. Taj klub se zatim žalio Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lozani, zaduženom za sporove u svijetu sporta.

Ročište je zakazano u Madridu za utorak i srijedu i biće održano u sjedištu La Lige, organizatora španskog prvenstva. Tu bi trebalo da se pojave i brojni svjedoci obije strane u sporu te advokati i predsjednici oba kluba iz Buenos Ajresa.

Boka juniorsi tvrde da im pripada naslov pobjednika jer je, napominju, revanš utakmica trebalo automatski da bude registrirovana njihovom pobjedom zbog brutalnog napada na igrače.

Zahtijevaju i novčanu naknadu, i to ne samo zbog direktne štete nego i zbog propuštene zarade gubitkom titule.

Da su pobijedili igrali bi i na Svjetskom klupskom prvenstvu. Traženi novčani iznos mogao bi da premaši 10 miliona dolara, procjena je argentinskih novina Clarín.

River, pak, tvrdi da nije bio odgovoran za sigurnost oko svog stadiona, već da je to bio zadatak policije. Napominje i kako je već kažnjen time što revanš nije igrao pred svojom publikom nego u Madridu. Dodaju i kako je organizator – CONMEBOL, odnosno njegov disciplinski i žalbeni sud već presudio u korist Rivera, pa da se o pobjedniku odlučivalo na terenu.

Boka se istovremeno poziva na sličan slučaj od prije četiri godine.

CONMEBOL je, izbacio 2015. godine Boku iz osmine finala Kopa Libertadores nakon napada njenih navijača na igrače Rivera. Napad se tada dogodio u tunelu Bokinog stadiona uoči drugog poluvremena pri rezultatu 0:0. Tada je utakmica bila suspendovana.

Boka je uz to bila kažnjena ss četiri međunarodne utakmice pred praznim tribinama svoje “Bombonjere” te novčanim iznosom od 200.000 dolara.

River, koji je bio slavio u prvom susretu 1:0, plasirao se tada u četvrtfinale, a dva mjeseca poslije osvojio je titulu.

 

Izvor: Vijesti