DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Uručene Trinaestojulske nagrade

U Vili Gorica danas su uručene Trinaestojulske nagrade istoričaru Draganu Peroviću, profesoru Božidaru Šekularcu i književniku Pavlu Goranoviću.

Perović je nagređen za autorski TV serijal „Crnogorci sentom po svijetu“, ciklus emisija „Istjerivač mitova“ i knjigu „Stefan Perović Cuca – orepak bića“, Šekularac za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“, a Goranović za knjigu „Poezija“. Nagrade je uručio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je kazao da je zadovoljan što uručuje nagrade za riječi pretočena u djela, a ne samo za stvaraoce. On je nagrađenima poručio da im je na amanet Trinaestojulska nagrada i da je štitite i brane svojim budućim djelima i stvaralaštvom boljim i dosljendijim.

-Jer stvaralačko djelo koje ostaje kao zalog budućim generacijama nikada ne može biti dovoljno nagrađeno – istakao je Brajović.

Kako je naveo, danas se sa pijetenom klanjamo crnogorskim žrtvama koje su život uzidale u branik od najvećeg zla čovječanstva – fašizma.

-Njima slava, a vama, dobitnici, hvala na radu i pregnuću jer vaša uspjeh i dostignuća su uspjeh i dostignuća Crne Gore – poručio je Brajović.

On je rekao da Crna Gora nije ni najmanja ni najveća, već onolika kolika ke dovoljna sebi i svima dobronamjernima.

-Bez obzira kolika je, nemoćna ili snažna odvajkada je bilo onih koji su mislili da je Crna Gora lak zalogaj, nekada vojskama ideologijama i religijama, danas populisitima i demagozima. Ali opstajala je i nikada nije, niti će nestati – poručio je Brajović.

Kako je naveo, nije lako stati, suočiti se, sprovesti u djelo i održati za sva vremena ni misao, a kamoli održati državu koja traje milenijum i više na Balkanu.

-Upravo zato postoji savremena, današnja Crna Gora, koja je izabrala svoj evropski i evroatlanstki put. Pokazali smo da ne želimo više sukobe, nego rad, vladavinu orvaa, socijalnu pravdu, jednakosti koji su personifikacija svake uspješne demokratije – rekao je Brajović.

On je kazao da je 13. jul najljepša crnogorska priča ikada ispričana i napisana.

-Za nas građane 13. jul nije samo datum nego više od toga, on je Crna Gora, a trinaestojulski ustanak najplementiija istorijska knjiga Crne Gore, čija su olovna slova pretpoljena u zrno osvajala slobodu naše domovine, koja se i danas piše i koja nikada ne smije biti završena jer bi to bio kraj Crne Gore – istakao je Brajović.

Perović se, u ime nagrađenih, zahvalio žiriju na izboru da njihova djela ove godine ponesu odličje najpresatižnije državne nagrade.

On je rekao da nagrada predstavlja krunu višedecenijskog rada, napora, odricanja i htjenja da se na neki način doprinese kulturnom miljeu u Crnoj Gori.

-Još više, ona je veliki podstrek za dalji rad. Zato se nadamo da će stvaralaštvo, ne samo danas nagrađenih, već i velikog broja nominovanih biti podsticaj nadležnim državnim insitucijama i ustanovama da ažurnije obavljaju svoj posao i rade na zaštiti i afirmaciji kulturno-istorijskog, duhovnog materijalnog i sakralnog nasljeđa – poručio je Perović.